Nieuws

De kantlijn: De wraak van Kriemhilde

Enkele scènes uit het Nibelungenepos zijn tot de collectieve erfenis van West-Europa gaan behoren. Denk aan Siegfried die uit de bron drinkt en dan door de perfide Hagen wordt vermoord. Jaap van Vredendaal vertaalde het integrale Nibelungenlied uit het Middelhoogduits. Het is veelzijdiger, heftiger en minder einheitlich dan latere bewerkingen doen vermoeden.

Op het eerste gezicht lijkt Siegfried de hoofdpersoon van het Nibelungenlied. Hij is de held uit Nederland, hij heeft een toverkap, een machtig zwaard en maar één zwakke plek; toen hij zich in drakenbloed baadde, dwarrelde er namelijk een lindeblad tussen zijn schouders en daardoor was hij niet gehéél onkwetsbaar. Zijn Nederlandse nationaliteit moet trouwens met een korrel zout genomen worden: ..

Maar Siegfried is na 1100 van de 2400 strofen dood en begraven. De eigenlijke hoofdpersoon is zijn echtgenote Kriemhilde, zuster van de Bourgondische koningen, die zetelen in Worms. Zij verraadt Siegfrieds zwakke plek aan Hagen, die deed alsof hij Siegfried wilde beschermen en werkt zo zijn dood in de hand. Als Siegfried al geruime tijd dood is en Kriemhielde koningin van het Hunnenrijk, no..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’