Nieuws

Aagje: Waarom valt-schrikkeldag-op-29-februari

Soms ben ik zo dankbaar voor dit werk dat ik doen mag. Kon ik vorige week nog een huwelijkscrisis voorkómen of bezweren, ditmaal kan een lezer iets kwijt wat hij jarenlang opgekropt heeft. Meneer J.H. Stroes loopt rond met een vraag over schrikkeldag.

De knecht heeft het er al dagen over: volgende week is het weer zo ver, de dag waarop vrouwen een man ten huwelijk mogen vragen, in plaats van andersom. Elke vier jaar hoopt hij weer en ik heb zon voorgevoel dat het er weer niet van zal komen. Die traditie gaat terug op de Ierse heilige Brigida, die op een goede dag haar grote vriend en voorbeeld Patrick erop wees, dat sommige vrouwen wel erg l..

Patrick, die blijkbaar openstond voor vernieuwing (maar het moest ook weer niet te gek worden), gunde de vrouwen eens per vier jaar een omkeerdag. De traditie wil dat een man een aanzoek op schrikkeldag ook niet mag weigeren, tenzij hij het afkoopt; ik denk dat heel wat mannen die dag binnenbleven en niet opendeden als er geklopt werd. Maar daar is het meneer Stroes allemaal niet om te doen...


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’