2 februari 2011 om 09:47

Nieuws Jos Strengholt

Lege stoelen

Ruim honderd stoelen waren leeg in het KLM-toestel dat dinsdagmiddag uit Caïro naar Nederland vloog. De stoelen waren gereserveerd voor Nederlanders die niet op tijd bij het vliegveld konden komen door de enorme opstoppingen op de toegangswegen.

Terwijl dat vliegtuig in Amsterdam landde, reed ik met mijn dochter en twee van haar vriendinnen door onze wijk Maadi. Ze wilden graag foto's maken bij het plein waar drie tanks over de veiligheid waken en een kleine betoging aan de gang was. We reden driemaal luid toeterend rond het plein, tot de militairen sommeerden dat het wel genoeg was. Thuis stond een tv-ploeg van RTL klaar om mijn dochter te interviewen. Daarna belde BNN voor haar. 'Hoe komt het dat je niet naar Nederland teruggaat? Vind je het niet eng in Egypte nu?'

Ik ben trots op Justine.'Het gaat nou toch prima? Ik wil geen stomme buitenlandse zijn die weggaat zodra zich een probleem voordoet. Ik woon hier nu lang genoeg om me niet zo druk te maken.' Justine verveelt zich wel. De niet-Egyptische leraren van haar school moesten van het bestuur het land uit en de school blijft nog minstens een week dicht. Hadden ze niet wat huiswerk kunnen geven?

Ik probeer intussen een preek voor te bereiden, maar dat gaat moeilijk als media je steeds bellen. De opwinding van de twee miljoen mensen rond het Tahrirplein houdt ook mij in de greep. De echte vraag lijkt wat het leger gaat doen. Het einde van het regime-Mubarak lijkt wel heel nabij.


Volg Jos Strengholt in Egypte via Twitter: www.twitter.com/JosStrengholt of bekijk zijn blog:

www.strengholt.blogspot.com


Columns

meer ‘Columns’