Nieuws

Verbaaltje: Balkenbrij

Wie niet van balkenbrij houdt, en het ooit nog wel wil proberen, moet nu stoppen met lezen. Wie van balkenbrij houdt, en dat wil volhouden ook, Frikandellen zijn culinaire hoogstandjes bij balkenbrij vergeleken. Balkenbrij is een wintergerecht. November is de slachtmaand, en vroeger gooide men niks weg, ook het slachtafval niet. ‘Brij’ zal duidelijk zijn: een tot brij gemixte partij varkens­koppen en ingewanden, in boekweitmeel met zoete kruiden, dat donkerroodbruin kleurt van het gebruikte bloed, en ook een beetje naar bloedworst smaakt. Maar waar komt die balk vandaan? Van balch, of buik. Een brij dus, van buikresten (darmen, pens) van een geslacht dier. Mjammie.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vier artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Heeft u al een account? Log in


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’