25 januari 2017 om 03:00

Nieuws Wim Houtman

Psst: We zijn al sinds Ot en Sien een gaaf land geweest

Pas zag ik er een, een boze burger. Hij was nog in opleiding. Een scholier, die met wat vrienden in de grote pauze naar de supermarkt was gekomen. Het was druk; alle rekken om je fiets neer te zetten, waren bezet. Hij schreeuwde: ‘Je kan hier verd … nergens parkeren!’

Ik snapte hem wel. Al die anderen zitten op zo’n moment in de weg. Hebben zij soms meer rechten dan jij? Je hebt maar één leven, je hebt ruimte nodig.

Hij leest vast geen krant. Ook geen lange advertentietekst gericht ‘aan alle Nederlanders’. Bovendien had hij dan bij de brief van de minister-president bij de vierde alinea gerust kunnen afhaken: vanaf daar ging het niet meer over hem. Het leek me een jongen zonder migratieachtergrond.

Zo’n tijd waarin iedereen elkaar hielp en fatsoenlijk naar elkaar luisterde (ik las zelfs iets over leraren respecteren en niet sarren), heeft die ooit bestaan? Op 23 maart 1997 viel er bij Beverwijk een dode bij een veldslag tussen voetbalvandalen. Krakersrellen (‘uw rechtsorde is de onze niet’), vredesdemonstranten die de Mobiele Eenheid met stenen te lijf gingen, liquidaties op klaarlichte dag, ja, we zijn een ontzettend gaaf land. Altijd geweest. Was getekend: Mark Rutte, minister van Ot en Sien.

Columns

meer ‘Columns’