31 mei 2016 om 17:07
Luister naar

Psst: De achterkant van het borduurwerk, gemeente, kent u die uitdrukking?

De achterkant van het borduurwerk, gemeente, kent u die uitdrukking? Het is een treffend beeld voor de ellende in de wereld en in je eigen leven. Wij kijken tegen de achterkant van het borduurwerk aan, de wirwar van draadjes en knopen; God ziet de voorkant, het volmaakte weefsel.

Maar wie borduurt er nog? Oma’s passen op de kleinkinderen en maken wereldreizen, in plaats van urenlang in een stoel te zitten priegelen. Er groeit een generatie op die nooit een borduurwerk heeft gezien.

Met dank aan Rob Scholte, kunstenaar, kan de beeldspraak weer een aantal jaren mee. Hij kocht op rommelmarkten honderden geborduurde schilderijtjes (Vermeer, Rembrandt, Leonardo) en hing ze in een museum, achterstevoren (ND-Gulliver 27 mei). ‘Aan de achterkant zie je de worsteling met het voorbeeld, dat er aan de voorkant zo mooi mogelijk uit wil zien.’

Ik ging ook weer over dat geloofsbeeld nadenken. Het wordt toegeschreven aan Corrie ten Boom, die in de oorlog Joden liet onderduiken en in kamp Ravensbrück zat. Niets dan respect. Maar het is te mooi. Sommige dingen zijn geen losse draadjes aan de achterkant, het zijn pogingen dat melkmeisje kapot te maken of het hele borduurwerk uit z’n lijst te scheuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De angst voor de vernieuwde Transgenderwet neem je niet weg met drogredenen

Angst voor de Transgenderwet is ongegrond, stelt de wetenschappelijke website Sociale Vraagstukken. Mooi! Maar dan moet de wetenschappelijke analyse wel hout snijden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Opwekking staat voor een vrolijke en vurige vroomheid. Maar bij de Geest hoort ook stilte

‘Het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent’, gaat terug op de vroege kerk: het allereerste Pinksterfeest. Maar een meer ingekeerde geloofsbeleving ontbreekt en die hoort er toch echt bij.

Afbeelding

Ik maak me druk om de schillen op mijn composthoop. Hoe elitair is dat?

Rinke Verkerk heeft een grote tuin, waarin ze zo ecologisch en duurzaam mogelijk bezig is. En toch wringt het. Want het bezitten van een lapje grond is alleen weggelegd voor de welgestelden.

Afbeelding

'Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur', zei de vierjarige. Wat doe je dan?

‘Sahar, ik moest laatst echt aan je denken. Ik heb je advies dringend nodig.’ Mijn buurvrouw is duidelijk overstuur. ‘Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur’, had een kind uit haar klas gezegd.

Afbeelding

Schoonmaken, boodschappen halen: Vermeer laat zien dat dit is doortrokken van genadige schoonheid

Het alledaagse leven kunnen we maar al te vaak ervaren als sleur, een vreugdeloos moeten. Vermeer laat ineens zien dat zich hierin ook schoonheid meldt, als je maar goed kijkt, schrijft politiek filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Plotse inkijk in andermans broodje, op station Utrecht: het heeft iets grensoverschrijdends

Wat kan er misgaan bij het bestellen van een kaascroissant? Niks, toch? Het is immers geen handgranaat, het is gewoon een broodje. In Utrecht zorgt een twijfelachtige croissant voor danige ontregeling.

Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.