2 maart 2016 om 03:00

Nieuws Neel Frens

Neel Frens: Brood

Wat is er mis met brood? Heel veel. Dat merk ik als ik na het weekend de nog volle broodtrommel inspecteer. Sommige Frensjes blieven geen brood meer, meegezogen als ze zijn in de laatste paniektrend aangaande voedsel. Toen ze nog allemaal hier woonden, joegen we er als gezin met gemak een brood per dag door, als het er geen twee waren. Uit school eventjes vier boterhammen wegwerken, om dan een uurtje later zonder blikken of blozen de warme maaltijd te verorberen, was heel gewoon. Nu lijkt het erop alsof ik mijn kinderen wil vergiftigen, met langzame suikers welteverstaan. Want brood wordt omgezet in langzame suikers, zo wordt mij verzekerd, en die zijn net zo erg als snelle suikers, zoals een hap uit de suikerpot, of een glas cola met zijn dertien suikerklontjes. Suiker is verslavend, en leidt tot heel enge ziektes! Daar kan ik mij flink kwaad om maken. Alsof ik ze een lijntje coke als ontbijt serveer, of een hijs van een joint aanbied op hun nuchtere maagjes.

Moet ik voortaan ’s avonds chiazaad in amandelmelk weken, zodat je ‘s morgens een gelei hebt die je als superfood naar binnen kunt lepelen? Gojibessen, incabessen, tarwegraspoeder, cacaonibs en gedroogde moerbeien inslaan? Een superblender kopen, zodat de Frensjes hun eten als baby’s uit een fles kunnen drinken? Een struik rauwe boerenkool bevat minstens zo veel goeds als dat veel te dure trendy kanariezaad. Arme kinderen die op school snerende blikken in hun lunchtrommeltje moeten verdragen. ‘Krijg jij nog bróód mee naar school? Mijn mammie staat om half zes op om tarwe- gluten-, koemelk- en suikervrije lunchgerechtjes voor ons te fabrieken, waarbij mammie let op kleuren en texturen om zo aantrekkelijk mogelijke snacks te presenteren in ons trommeltje met vijf vakjes voor de noodzakelijke variëteit.’ Arme mammie. En arme bakkers, die nu al genoodzaakt zijn speltbrood te bakken, terwijl spelt gewoon bij de tarwefamilie hoort. Nog even en ze bieden broodvrij brood aan.

Wat moeten we nu nog bidden? Geef ons heden ons dagelijks chiazaad? Of gojibessen, als synoniem voor wat wij dagelijks nodig hebben voor lichaam en ziel? Zo’n modern gebed krijg ik niet over mijn lippen. Zelfs de nieuwste Bijbelvertaling is al afgeschreven, als jongeren niet meer de goedheid van brood en alles waar het voor staat zien. Wat begrijp je anders nog van een tekst als ‘Ik ben het brood des levens’? Wie hier nog om ‘superfoods’ vraagt, kan een stronk broccoli krijgen. Ik ga stug door met het serveren van brood als bron van goedheid. Ik laat me de kaas niet van mijn eh … brood eten.