Nieuws

De twee Rembrandts komen logeren

Het had een glorieus moment moeten worden. De intocht van dat leuke stel, Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit. Echte Rembrandts. En Jet Bussemaker zou hen als minister van Cultuur mogen verwelkomen. Zij zou de twee persoonlijk een plekje geven in hun nieuwe vaderland, het land van de schilder. Goed gedaan Jet, zou iedereen zeggen. Ze zou knikken. Dankbaar. Trots. Het woord Nobelprijs was al door haar hoofd geschoten. Gekke gedachte natuurlijk.

Ja, zo was het begonnen. Maar er was een andere vrouw tussen gekomen. Fleur Pellerin, de Franse minister van Cultuur. Ze wilde ook wel een Rembrandt. Het woord Salomonsoordeel viel. Een zwaard? Allebei een stuk? Bussemaker gruwde van de gedachte. Vastbesloten zei ze dinsdag: ‘Vaststaat dat die twee schilderijen niet van elkaar gescheiden mogen worden. Ze horen ..

Het wordt gelukkig geen scheiding, maar er komt wel een omgangsregeling. Woensdag maakte Bussemaker bekend dat de twee Rembrandts afwisselend in Nederland en Frankrijk te bewonderen zijn. Jet zal vast een beetje sip zijn. Maar, in ons land mogen we ze als eerste bewonderen. Dat hebben dan toch maar weer mooi binnengehaald. En laten we het erop houden dat Maarten..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’