Een fijne bondgenoot zoals Nederland helpt
Nieuws

Een fijne bondgenoot zoals Nederland helpt

De Amerikanen lopen al een poosje te leuren met 53 gevangenen die onschuldig in Guantánamo Bay hebben vastgezeten op verdenking van terrorisme. Een heel aantal landen wil er wel een paar opvangen – het valt tenslotte amper op tussen al die vluchtelingen – maar Nederland heeft er geen trek in. Ik zou zeggen: als je er ooit zeker van wilt zijn dat je onverdachte types binnen je grenzen krijgt, dan moet je deze mensen met open armen ontvangen. Want hoe veilig wil je het hebben? Deze gevangenen zijn uitgewrongen, op hun kop gehouden, uitgeschud en niet te vergeten: gewaterboard. Zelfs het stelen van een koekje op vierjarige leeftijd zou er bij de verhoren zijn uitgekomen. Maar niks daarvan. Deze mensen zijn onschuldig. Zes Amerikaanse veiligheidsinstanties hebben het toegegeven: deze mannen waren op het moment van hun arrestatie, net na 11 september 2001, op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats.

Nederland heeft al heel wat keren foei geroepen over Guantánamo. Dat kon echt niet. Wij zien dat altijd heel goed. Omdat de Amerikanen er ook zelf achterkwamen dat er in deze gevangenis iets verschrikkelijk misging, beloofde president Obama meteen na zijn aantreden dat hij aan dit buitenrechtelijke gedrocht een einde zou maken.

Je zou zeggen: iedereen blij, maar dat viel tegen. De Republikeinen willen niet dat deze vrijlating op Amerikaanse bodem gebeurt – mensenrechten zijn belangrijk, maar politiek is leuker. En een fijne bondgenoot als Nederland helpt een handje mee door nee te zeggen op het verzoek twee (!) mannen op te nemen. Dit is tenslotte een Amerikaans probleem. Ja, dat hebben wij haarfijn in de gaten.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’