Nieuws

We zijn inmiddels liever paaps dan Turks.

De islam heeft in de afgelopen anderhalve eeuw nooit heel goede papieren gehad in Nederland, maar ik heb weleens de indruk dat we op dat gebied nog achteruit gaan. Toen vrijwel niemand de islam en haar wereld kende zeiden we gemakkelijk dat we liever Turks waren dan paaps. Wisten wij veel wat die voorkeur precies inhield. Maar de rooms-katholieken kenden we en die lustten we niet.

Toen we in de negentiende eeuw door onze intensievere exploitatie van Nederlands-Oost-Indië nauwer met de groeiende islamitische bevolking aldaar in aanraking kwamen, leerden we echter iets meer over de moslims. Dat kon geen kwaad, want we regeerden er over tientallen miljoenen van hen. Sommigen kwamen in het oordeel over moslims niet verder dan afschuw en grofhei..

zendeling onder moslims

Ook gereformeerde Nederlanders hebben zich toen in de islam verdiept. De eerste niet-Britse zendeling op het Arabisch schiereiland was de gereformeerde Samuel Zwemer, een Nederlandse Amerikaan. Hij ging in 1889 in Arabië onder hen leven, zo’n twintig jaar, en dan gebeurt er natuurlijk iets met..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’