Nieuws

De derde weg van Maslow

Er waren twee redenen waarom de psycholoog Abraham Maslow een derde weg zocht naast die van de dieptepsychologie en het behaviorisme. De eerste benadering stond hem tegen omdat hierin de mens werd gezien als een wezen dat, zoals een dier, slechts door zijn instincten en driften werd bepaald. De tweede benadering ging er in zijn idee te veel van uit dat de mens, functioneel zoals een robot, voorspelbaar gedrag aan de dag legt in de zin dat hij bij beloning het ene kunstje laat zien en onder dreiging van straf het andere. Een mens moest veel meer zijn dan wat hij er dankzij deze benaderingen van had begrepen.

Begiftigd met een IQ van 195, ontwikkelde Maslow ‘The Third Force’ psychologie. Hierin benadrukte hij dat een mens oneindig veel mogelijkheden heeft om zichzelf te verwerkelijken. Voor de optimale zelfverwerkelijking (‘self-actualization’) dient evenwel aan drie voorwaarden voldaan te worden.

Ten eerste moet een mens zich niet langer richten op de strijd tussen de driften en de reflectie op de gevolgen daarvan in het geweten. Ten tweede moet een mens zich niet laten bepalen door angst voor straf of hoop op beloning. Ten derde moet beantwoord worden aan de vijf vormen van behoeften, die Maslow onderbracht in zijn beroemde ‘hierarchy of needs’.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’