31 mei 2017 om 03:00
Luister naar

We hoeven klimaatontkenners in de media geen podium meer te geven.

Koning David schoof het niet onder stoelen of banken. Hij kon intens genieten van de enorme schoonheid van de natuur. Hij schreef er prachtige liederen over die wij nog altijd geregeld zingen in de kerk. Maar David beleed ook dat God deze schitterende schepping heeft toevertrouwd aan de mens, zoals is te lezen is in Psalm 8.

We kunnen wel stellen dat de schepping zucht. Door toedoen van de mens. Er is wereldwijde luchtverontreiniging, plastic soup in de oceanen, massale houtkap in de laatste regenwouden, diersoorten die uitsterven, en ... klimaatverandering.

Kunnen we het tij nog keren? Waar ik vaak tegenaan loop, is dat er nog altijd veel onwetendheid is over de ernst van de situatie. Opmerkingen als ‘Er waren altijd al klimaatveranderingen’, of ‘Over zure regen hoor je ook niemand meer’ zijn niet van de lucht. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar aan de zogenaamde klimaatontkenners hoeft geen mediapodium meer gegeven te worden. Hun mening is volstrekt achterhaald en verlamt de eensgezindheid om het tij te willen keren.

klimaatveranderingen

Ja, er waren altijd al klimaatveranderingen, al sinds het begin van de wereld. Die kunnen we ook netjes verklaren, ze hebben een volstrekt natuurlijke oorzaak. En ja, zure regen is nu gelukkig geen belangrijk thema meer, door goed doorgevoerde maatregelen in met name de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Maar is daarmee alles koek en ei? Helaas niet. Op de klok van het klimaat is het misschien zelfs al vijf over twaalf!

Het jaar 2016 deed de vorige kersverse mondiale warmterecords van 2014 en 2015 verbleken. Wellicht doet ook dit jaar een ‘gooi naar goud’. Een opwarmende wereld betekent niet dat het ook in Nederland voortdurend warmer is dan normaal. Als de wind in het voorjaar bijvoorbeeld uit het noorden waait, is het koud. Vooral fruittelers beleefden slapeloze nachten door stevige nachtvorst in april en de eerste week van mei.

Is die opwarming zo erg? Wat temperatuur betreft niet. De gevolgen voor de waterhuishouding van de planeet; daar zit het venijn. Meer warmte betekent enerzijds meer verdamping. Meer water in de atmosfeer. Zwaardere buien. Meer overstromingen. En anderzijds, door uitdroging, ernstige problemen als woestijnvorming en bosbranden. En voedselschaarste. Honger en dorst. Klimaatvluchtelingen.

wetenschappelijk onderbouwd

De opwarming vertaalt zich direct in het snelle slinken van gletsjers en ijskappen. Ook de hoeveelheid zee-ijs neemt snel af. Gletsjers die verdwijnen hebben nu al, en zeker op langere termijn, desastreuze gevolgen voor de beschikbaarheid van water in lagergelegen bewoonde gebieden. Ook de enorme ijskappen van Groenland en Antarctica smelten snel. Landijs dat smelt veroorzaakt wereldwijd de stijging van de zeespiegel. Steeds meer deltagebieden en laaggelegen (vaak dichtbevolkte) regio’s worden in de loop van deze eeuw bedreigd door het oprukken van de zee. Zelfs in Nederland.

Is het inderdaad al vijf over twaalf? Ja, dat kunnen we wetenschappelijk onderbouwen. Maar we kunnen de klok (nog) terugdraaien. Het is onze verantwoordelijkheid om dat te doen. Mocht dat schijnbaar een onbetaalbare uitdaging lijken: de kosten die we op tafel moeten leggen als we de klok niet terugdraaien, zullen veel hoger zijn.

Het roer moet dus om. Laten we echt gaan zorgen voor de schepping. We kunnen de klok terugdraaien naar vijf voor twaalf. En misschien wel kwart voor twaalf. Als we maar willen. En niet wachten op de buurman of maatregelen van hogerhand. Eet bijvoorbeeld ten minste een dag per week geen vlees en koop stroom van een volledig duurzame energieleverancier. Oprecht rentmeesterschap. Dat maakt een christen pas echt geloofwaardig.

Duurzaamheid moet een volkomen vanzelfsprekende lifestyle worden. Geen suf imago met geitenwollen sokken, maar eigentijds. Ook aantrekkelijk voor de jongeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Digitaal afslanken door de mailbox goed op te schonen: waarom niet?

Het heeft zin de mailbox dagelijks óf rigoureus op te schonen, vindt Gerard ter Horst. ‘De gedachte dat je de mail ooit nog nodig hebt, is op de keper beschouwd absurd’.

Afbeelding

De EO had de kern te pakken. Maar ondertussen sijpelt het geloof tussen onze vingers weg

Zonder God kun je prima leven, maar op de existentiële momenten van het bestaan is het wel eenzaam, schrijft Wim Dekker. Misschien is het tijd voor een nieuwe EO-conferentie over ‘De boodschap en de kloof’.

Afbeelding

Refo’s neerzetten als afhakers in Nederland? Dat is onwelwillende framing

‘Vergis ik mij, of zien wij geregeld pogingen om de zogeheten ‘refo’ te problematiseren, zo niet te dramatiseren?’ schrijft Bart Jan Spruyt. ‘Ik ken nogal wat refo’s, en ze komen op mij maar zelden over als afhakers.’

Afbeelding

Rondom het proces over de aanslagen in Parijs kreeg ik een ander beeld van frontman Jesse Hughes

Het is deze maand zeven jaar geleden dat de terroristische aanslagen in Parijs plaatshadden, waaronder die op concertzaal Bataclan, schrijft Gerard ter Horst.

Afbeelding

Hak Groningen los, dan drijft het naar de Noordpool, zei Onno Ruding (CDA)

In Noord-Nederland groeit het extremisme, blijkt uit onderzoek. Gelukkig zijn corona-complotdenkers die een aanslag plegen op een journalist, zoals in Groningen gebeurde, wel van een andere orde dan de onrust over gasbevingen en windmolens.

Afbeelding

Neem je hart voor lief, maar dat betekent niet dat je het altijd moet volgen

De tekst ‘follow your heart’ bezorgt relatiecoach Cocky Drost kromme tenen. Te vaak zijn er relaties kapot gegaan door mensen die hun hart volgden. Maar negeren wat je voelt? Dat kan ook niet.

Afbeelding

Ik blijf mijn kinderen van alles geven, ondertussen weet ik dat er ook voor mij wordt gezorgd

Juist de kiem van het kunnen ontvangen wordt in de kindertijd gelegd. Daarom blijft Roeland van Mourik zijn kinderen graag van alles geven en ondertussen weet hij dat er ook voor hem wordt gezorgd.

Afbeelding

Is iets pas goed als het schuurt? Schuren om te schuren lijkt me een vreemd principe

Qatar schuurt, acties van klimaatactivisten ook, en een goede vriendschap kan ook niet zonder schurende kant. Maar als schuren een doel op zich wordt, staat de provocatie centraal, schrijft Almatine Leene.

Afbeelding

Slepen met zakjes potgrond? ‘Ik ben bekeerd. Ik wil er niet meer mee gezien worden’

Het veen in potgrond stoot veel CO2 uit. Wereldwijd wel vijf procent van de uitstoot. Er wordt al jaren gepraat dat het anders moet. Maar tot afgelopen vrijdag gebeurde er weinig, schrijft columnist André Zwartbol.