13 augustus 2018 om 03:00
Luister naar

De e-bike als milieuvervuiling

Het is vakantie. Dus alle tijd om lekker te fietsen. Dat dacht een dame van – naar ik schat – tussen de 75 en 80 jaar ook. Ik wist niet wat ik meemaakte, toen zij mij bergopwaarts bij Apeldoorn in een rap tempo voorbij fietste. Twee volle boodschappentassen aan haar stuur, twee – even volle – zijtassen aan de bagagedrager. Ze kon me zelfs zonder enige ademnood vriendelijk gedag zeggen. Toen ik goed keek, zag ik gelukkig ook de enorme batterij onder haar tassen verstopt. Het lag niet aan mijn gebrekkige conditie. Deze dame had een e-bike …

Ze ging weliswaar niet harder dan 25 km per uur, daarna houdt de elektrische ondersteuning ermee op, maar toch. Het zag er gevaarlijk uit. Toch kon ik wel begrijpen dat deze dame op een e-bike reed. Als zij op haar leeftijd de Apeldoornse berg nog op gaat en langere afstanden blijft fietsen. Zij is echter niet de enige die ik deze zomer op een e-bike ben tegengekomen. Ik heb me verbaasd over de grote aantallen mensen op een elektrische fiets. En wat me nog meer verbaasd heeft, is hun leeftijd. Ik schat dat 80 tot 90 procent van de e-bikers nog heel goed zelf zou kunnen fietsen. Sterker nog, gezien het overgewicht van diverse mensen, zou dat zelfs veel beter zijn.

het is wel goed voor je

Zeker, we hebben regelmatig tegenwind. En er zijn voldoende heuveltjes om te beklimmen. Dat kan pittig zijn. Het vraagt conditie. Het vraagt regelmatig de fiets pakken, ook buiten de vakanties. Het vraagt training en inspanning. Dat doet soms pijn. Maar het is wel goed voor je en het is ook goed voor het milieu.

Want dat begrijp ik nu niet van onze inzet voor duurzaamheid. Het is allemaal zo tweeslachtig. We moeten ervoor zorgen dat de aarde niet meer dan 1,5 tot 2 graden opwarmt, anders zijn de gevolgen niet meer terug te draaien. Daarom moeten alle huizen van het gas af en moeten we allemaal elektrische auto’s gaan rijden. Want onze CO2-uitstoot moet naar beneden. Prima streven! Maar ondertussen lijkt het geen enkel probleem dat we daarvoor in grote hoeveelheden batterijen produceren. Alsof batterijen niet ongelofelijk vervuilend zijn voor het milieu, ook zonder CO2-uitstoot. Ze mogen niet eens in de grijze container.

Ons milieubeleid is tweeslachtig. We bouwen windmolens die na korte tijd alweer gedumpt worden in Afrika, omdat er betere op de markt komen. We stimuleren de aankoop van elektrische auto’s, terwijl het maken van batterijen enorm ­milieubelastend is. We willen af van de plastic soep in de oceaan, maar ik kan nog geen appeltje of kropje sla kopen zonder plastic verpakking.

Daar moet ik aan denken als ik gezonde jonge mensen (alles onder de 75) op een e-bike zie fietsen. Na drie tot vijf jaar zijn die batterijen alweer aan vervanging toe. Weer een berg afval. Terwijl 90 procent van onze bevolking helemaal geen e-bike nodig heeft. Gemak, comfort, je lekker voelen. Dat is de norm. Dat is ook meteen het probleem.

levensstijl veranderen

Duurzaamheid betekent dat we met z’n allen onze levensstijl moeten veranderen. De Bijbel noemt dat: bekering. Jezus heeft het ook wel over het snoeien van takken die wel mooi groen lijken, maar geen vrucht dragen. Afstappen van dingen die wel leuk kunnen zijn, maar niet nodig en soms ook schadelijk voor het milieu. Het is vooral afscheid nemen van het idee dat het leven leuk en gemakkelijk moet zijn. Comfortabel. Zo is het niet. Het leven is net als fietsen zonder batterij: het is mooi, maar het kost wel inspanning en moeite, het doet soms pijn en het vraagt offers. Bij fietsen zonder batterij levert dat een betere conditie op. Het veranderen van je levensstijl levert een beter karakter op. Jezelf iets ontzeggen voor een ander, nu of later, maakt je een beter mens. Want let wel, een groot deel van de wereld kan zich niet eens een fiets zonder batterij veroorloven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.

Afbeelding

Hoe vaak je 'het' doet als stel, zegt niets over de kwaliteit van jullie seksleven

Als mensen mij vragen wat nou een normale seks-frequentie is, pareer ik de vraag meestal vakkundig, schrijft Cocky Drost. 'Stop met je afvragen hoe vaak per week normaal is, maar besteed onbevangen tijd en aandacht aan elkaar.'

Afbeelding

Witte lakens hangen in het ziekenhuis, als protest tegen onderbetaling, als tekens van uitbundige liefde

Witte protestlakens in het ziekenhuis. Oncoloog Pieter Poortman ziet er tekens in van uitbundige liefde. Zouden ze gezien worden in de boardrooms, de steriele Haagse paleizen, de hoogpolige tapijtgangen van verzekeraars?

Afbeelding

Waarom ik ondanks al het gepraat over koetjes en kalfjes graag naar verjaardagen blijf gaan

De kinderen, een nieuwe baan, een sport, muziek, dominees en televisieprogramma's zijn op een verjaardag vaak onderwerp van gesprek. En daar is niets mis mee, vindt Roeland van Mourik.

Afbeelding

'Ik ben mezelf niet of nooit geweest.' Wat is het geheim achter de comeback van Acda en de Munnik?

2023 wordt het jaar van de comeback van het popduo Acda en de Munnik. Wat is het geheim van deze 'gewone jongens' uit Amsterdam? Ze combineren het volkse met kleinkunst, telkens is er die rafelrand van diepzinnigheid.

Afbeelding

Houd de mogelijkheid open dat de staat en zijn gezagsdragers bewust kwaad kunnen doen

De Haagse verdedigingslinie dat iedereen zo hard zijn of haar best doet, of zulke goede bedoelingen en intenties heeft, is problematisch: het doet alsof gevolgen er niet toe doen, betoogt Henk den Uijl.

Afbeelding

De zelfscanner ontslaat je van veel gedoe bij de kassière, maar voor je het weet ben je een dief

De zelfscankassa hoort niet thuis in deze wereld. Het is een onding als iedereen maar alles kan grijpen uit schappen vol verleidingen. Toch houdt Reina Wiskerke van de zelfscanner.

Afbeelding

Goede vrijdag: Strak spant prikkeldraad de kroon langs Europa's harde zoom

Adrian Verbree schreef een liedtekst op de melodie van ‘Goede Vrijdag’. ‘Zij schieten er op elkaar met lood / en bidden er het schietgebed / of God hen uit de loopgraaf redt.’

Afbeelding

Een liefdesverklaring aan de kerk. Nergens anders mag je met de engelen meezingen.

Bloeien waar God je geplant heeft, het is een prachtig idee, stelt columnist Wim Houtman. ‘Aan de andere kant: dit leven is gebroken en weerbarstig. Het helpt niet altijd om daar een heel principieel geladen taxatie overheen te leggen.’