10 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Column: Wij weten dus niet waar we met vakantie heen moeten

Ik geef het meteen toe; het is nogal een luxeprobleem: wij weten in huize Zwartbol niet waar we in de zomervakantie naartoe willen. Ja, we vinden allemaal wel wát leuk, maar iedereen vindt wat anders. En dan zijn we nog maar met z’n vieren. Hoe gaat dat in grotere gezinnen? Ik bewonder ze nu nog meer dan ik al deed. Of is daar de democratie afgeschaft?

Om niet de indruk te wekken dat we iets voorkoken en geen ruimte bieden voor inspraak, zaten we dus op een gegeven moment met Google Maps voor onze snufferd. Roept u maar! Inzoomen (‘Hoe ver is dat van het strand?!’) en zó ver uitzoomen dat je uitzicht hebt op de hele wereldbol. Ja, die beperking geldt dan weer wel. We houden het bij planeet Aarde.

Vorig jaar wilde de een niet naar Noorwegen (te koud), de ander niet naar Corsica (te warm). Het werd Zwitserland. Dat land staat tenslotte al heel lang bekend als een neutrale staat. Ideaal vakantieland dus.

Maar goed, die bergen hebben we nu dus gezien. Hoog tijd voor iets anders. Lapland, Niagara-watervallen, Zuid-Afrika, Estland, IJsland, Texel, Spanje, Slovenië. Allemaal genoemd.

Ik lees alvast wat over de Vakantiebeurs, die vandaag begint. Dé vakantie van dit jaar wordt de detourvakantie, lees ik. Nee, niet ‘de toervakantie’. Dat zou veel te gewoon klinken. ‘Detour’ is Engels voor ‘omleiding’ of ‘omweg’. Weg van de massa. En als we dat dan allemaal gaan doen? Nou ja, laat maar zitten. Maak het niet moeilijker dan het al is. Een detourvakantie is via een al dan niet bewust gekozen omweg op je bestemming aankomen. Schijnt te ontspannen. Nou, laat me dit zeggen: als je dan eenmaal een vakantiebestemming hebt gevonden, zou ik dit gezinnen met kinderen niet aanraden (‘Zijn we er al?’). Als er iets is waar ze ongemakkelijk van worden, dan is het omrijden, wat voor hen hetzelfde is als verkeerd rijden – ‘Hoezo is deze route mooier; u ziet toch dat de navi aangeeft dat we verkeerd rijden!’

Dus áls je eenmaal iets gevonden hebt, ga er dan zo snel en zo rechtstreeks mogelijk heen. Voordat iemand zich bedenkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

Zijn christenen geobsedeerd door seks, zoals een ND-podcast onlangs suggereerde? Pas op dat gesprekken over seks en geloof niet gevoerd worden aan de hand van karikaturen, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Wat doen jongeren als vader Jakob levensecht voor hen staat? Kiezen ze voor waarheid of leugen?

Er liggen voor ouders, docenten en jeugdwerkers talloze kansen om jonge mensen spelenderwijs te vormen, schrijft jongerenwerker Corjan Matsinger. 'Wat als we in de religieuze vorming nu eens alles op het spel zetten?'

Afbeelding

Indiërs denken vanuit de gemeenschap, Nederlanders vanuit het individu

Vorige week kwam mijn schoonfamilie langs … met z’n veertienen, schrijft columnist Paulien Vervoorn. Ze vroeg aan haar Indiase vriendin hoe zoiets wordt afgesproken. Wat bleek: Familierelaties functioneren in India zo anders dan in Nederland.

Afbeelding

Als de predikant zijn hobby zou vertalen naar de kerkdienst, komt er dan een volière of gaan we gymnastieken?

Veel diensten in de PKN beginnen met huishoudelijke mededelingen; zondags gekleed er naar toe is er ook niet bij. Is de kerkdienst nog wel heilig, vraagt columnist Klaas Vos zich af.

Afbeelding

Stop met het ieder voor zich kwartetten met theologie: er zijn dringend nieuwe voorgangers nodig

Vrijwel alle theologische instellingen trekken maar moeilijk nieuwe studenten aan. En dat terwijl theologisch gevormde mensen hard nodig zijn, omdat steeds meer voorgangers met pensioen gaan, schrijft Koert van Bekkum.

Afbeelding

Bij alle politieke ophef is er altijd nog de lange adem van de geschiedenis. Dat relativeert een hoop

Het is symbolisch dat Romeinse vondsten uitgerekend in de oude ABN AMRO liggen, een van de vele banken die eerdaags nog 10 procent aan waarde verloren door een crisis bij Credit Suisse, schrijft Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Zijn mensen verleerd afstand te houden? Dat was voor de anderhalve-meter-maatschappij ook gebruikelijk

Scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter sinds corona. Sophia Geuze vreest dat zij niet de enige zijn die zich anders zijn gedragen na corona. Ze merkt dat er meer is veranderd.

Afbeelding

Beeldschermen en oordopjes sluiten reizigers van elkaar af, tot zich iets voordoet dat de situatie omdraait

Ergens voelt Sahar Noor zich medeplichtig aan de verzuchtingen van haar medereiziger. Ze pakt haar laptop, opent die en begint als een bezetene haar mijmeringen op te tekenen.

Afbeelding

Ongenoegen als een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'

De verkiezingsuitslag voelt voor columnist Gerard ter Horst als een slechte afdronk. Pas op voor ongenoegen, het is een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'.