31 mei 2019 om 02:00

Nieuws Liesbeth Goedbloed

Column Liesbeth: Boekinkomsten

Afgelopen zaterdag was het Bookstore Day, maar tijd om weg te duiken tussen de heerlijk geurende boeken of advies in te winnen bij een bebrilde, bevlogen boekenminnaar had ik niet. Ik zat namelijk de hele dag binnen: ik volgde een seminar over ‘geld verdienen’. Eenmaal thuis deed ik mijn laptop open en maakte een mapje ‘Marketing en Sales’ aan. Dat ik na tien jaar ondernemerschap zo’n mapje nog niet had, zegt alles over mij en geld verdienen.

Geld verdienen is een lastig ding. Want wat kun je van de mensen vragen? Wat mag je van de wereld vragen? Wat ben je waard? Grote vragen waar ik geen antwoord op weet.

genuanceerd

Ik hou het dus maar even bij de feiten en nam me voor om eens uit te rekenen hoeveel de wereld feitelijk aan een schrijver betaalt. En dus nam ik het boek dat ik een half jaar geleden uitbracht: Broeder Ezel. Vaste boekenprijs: € 19,99. En ik vroeg aan mezelf: Wie verdient er welk bedrag aan mijn ezelsverhaal? Laat ik dat sommetje eens maken. Het boek kost € 19,99:

De Belastingdienst houdt 9% omzetbelasting in, dat is € 1,65

De schrijver ontvangt 10% aan royalty’s, dat is € 1,99

De boekhandelaar maakt zo om en nabij de 40% winst per boek, dat is € 8,00

De uitgever houdt zo om en nabij de 41% over, dat is € 8,35

Over deze verdeling valt van alles te zeggen. Bijvoorbeeld: dat een schrijver aan een boek € 0,34 meer overhoudt dan de Belastingdienst (al moet de inkomstenbelasting er dan nog wel af …) En dat de boekhandelaar viermaal meer per verkocht boek verdient dan de auteur. Dat deze verdeling misschien wel onredelijk is. Niet bedacht voor een tijd waarin digitale groothandelaren alleen een postzegel op een boek plakken en verder niks, nada, niemendal bijdragen aan de lieve letteren.

gemak

Ze harken geld binnen voor hun aandeelhouders en bieden de klant maar één ding: gemak. En gemak dient de mens. Zeggen ze. ‘Gemak dient de klant’, zou preciezer zijn. ‘Op korte termijn dient gemak de klant’, zou eerlijker zijn. Maar het bekt een stuk minder lekker. Toch jammer dat de waarheid altijd zo genuanceerd moet zijn.