6 juli 2019 om 03:00
Column
-
Luister naar

Zomercolumn: bruine benen

‘Goede zondag!’

‘Bedankt voor de woorden.’

‘Het was een duidelijke preek.’

Als ik heb gepreekt bij een PKN-gemeente, hoor ik bij de uitgang vaak allerlei reacties. Meestal maar kort, want anders wordt de rij te lang.

In veel evangelische gemeenten gaat het anders. Ik wandel de zaal uit en ga achter mijn boekentafel staan of zoek een plekje aan een hangtafel. Ik heb alle tijd om mensen te spreken. Om te luisteren naar wat de preek bij iemand heeft opgeroepen.

Of we kletsen wat. Over het weer. Of over de vakantie.

Pas kwam er na de zegen iemand naar me toegesneld. Ik was benieuwd met welke pastorale nood ze bij me aanklopte.

‘Wat ik op dit moment alleen maar wil weten …’

‘Nou? Vertel maar …’, zeg ik met mijn meest invoelende toon.

‘Welk merk jurk je draagt!’

‘Tante Betsy’, antwoord ik, alsof het een heel gewone vraag is. ‘Maar weet je wat ík op dit moment alleen maar zou willen weten?’

‘Nou?’

‘Of jij koffie voor mij kunt scoren …’

Dat deed ze. En vervolgens kletsten we door over de preek.

Een paar weken later heb ik hetzelfde jurkje aan.

Dit keer haal ik mijn eigen koffie. Ik kijk om me heen bij welk groepje ik zou kunnen aansluiten. Ik zie drie dames staan. Ze wijzen naar mijn benen, praten verder en kijken opnieuw. Dan komen ze naar me toe. ‘Weet je wat wij ons tijdens de preek hebben afgevraagd?’

‘Nou? Vertel maar …’

‘Of je een panty aanhebt!’

‘Ja, we hebben er een discussie over’, vult haar buurvrouw aan. ‘Mien zegt dat het veel te warm is voor panty’s, maar Alie zegt dat je nooit zo egaal bruin kunt zijn …’

Ik mompel dat ik gewoon snel bruin word. Dat ik mijn preek in mijn achtertuin heb voorbereid. Waarop Mien alsnog over de preek begint.

Kennelijk kan élke opmerking aanleiding zijn voor een mooi gesprek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.

Afbeelding

Die laatste vaak onuitgesproken vraag doet er toe: wat ligt er achter het sterven?

Aan een gepland sterven gaan in Nederland tal van gesprekken vooraf. Maar komt de vraag naar wat er achter het sterven ligt ook aan de orde, vraagt columnist Aad Kamsteeg zich af. En is die op mensen of op God gericht?

Afbeelding

Gehaaid schelden bevuilt het debat: iemand racist of klimaatdrammer noemen en zo het gesprek afbreken

Gehaaid schelden bevuilt het debat. Zie wat er gebeurt in de confrontatie tussen Left Laser en de directeur van debatcentrum De Balie, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een student raakte ongepland zwanger, maar niet plannen is ook een vorm van plannen

In onze tijd zijn de keuzemogelijkheden enorm en de stress daarvan ook. Als je het niet weet, lijkt het slim om het in ‘Gods handen te leggen’, aldus Almatine Leene.

Afbeelding

Ik spreek met stiltes, met passie, maar ik hoop dat ik de talen uit de volle breedte van de kerk spreek

Ik realiseer me dat ik regelmatig bid voor de juiste woorden om de ander te bereiken met Gods goede nieuws. Laat ik ook eens wat vaker bidden om een hoorwonder’, stelt Paulien Vervoorn

Afbeelding

Weigeren de boodschappenlijst te printen, ook als dat betekent: zestien keer op de fiets naar de Plus

Zo'n typische jaren '70-macaronimaaltijd komt in huize-Van Heijningen niet zonder slag of stoot tot stand. 'Eerst even een pak pakk… ai, een leeg hoekje in de voorraadkast.'

Afbeelding

Talenwonder in Zeeland: 'Did you bring de varrekieker?' Iedereen begreep dat in zijn eigen taal

Een kerktoren beklimmen heeft een hoog pret van vroeger-gehalte. Maar het tilt je wel mooi uit de beperkingen van het platte vlak. De wereld ligt aan je voeten, schrijft Hilbrand Rozema.