28 september 2019 om 03:00
Luister naar

Sporen van het koninkrijk: stoom uit mijn oren

In de stad staan een man en een vrouw met evangelisatiefoldertjes. ‘Jij bent toch Paulien?’, zegt de vrouw. ‘Ik ken je uit het Nederlands Dagblad.’ De vrouw en ik kletsen wat, totdat de man me een foldertje wil aanbieden. ‘Bent u christen?’, vraagt hij. Met grote ogen kijkt de vrouw naar hem. Ik antwoord bevestigend.

‘Bent u wel wedergeboren?’

‘Jazeker!’

‘Ook gedoopt?’

‘Ook nog!’

‘Besprenkeld of bent u als gelovige ondergedompeld?’

‘Nou moet u ophouden!’, hoor ik mezelf hard zeggen.

‘Hoezo? Het is belangrijk dat u God gehoorzaamt en doet wat Hij zegt in zijn woord!’

Waar haalt deze man het lef vandaan?

‘Ik word niet snel boos, maar op dit moment ben ik het!’

‘Hoezo?!’

‘Meneer, ik geloof niet dat het nodig is Woerdenaren op straat te bevragen op een onderwerp dat niet de kern van het evangelie raakt.’

‘Jawel. Het is belangrijk dat u zich laat dopen.’

‘Ik ben al gedoopt.’

‘Ja, maar blijkbaar niet als gelovige.’

‘Jawel.’

‘Maar waarom doet u er dan zo moeilijk over? Waarom gaat u in de aanval?’

‘Mag ik even terugspoelen? Jij vroeg me of ik wedergeboren was. Ik ervaar dat als een checklist. Wedergeboren? Vinkje. Als gelovige gedoopt? Vinkje. Ik voelde me door jou aangevallen en daarom reageer ik zo.’

‘Jij? Jou? Hebt u met mij geknikkerd?’

De vrouw kijkt met verbazing naar de man en dan weer naar mij. Het beeld klopt vast niet met de glimlachende Paulien uit het Nederlands Dagblad. Je naam gaat eraan, flitst het door mijn hoofd. Kan me niet schelen. Nu gaat de naam van Jezus eraan. Alsof Hij wil dat we over dit onderwerp op straat staan te bekvechten.

‘Weet u wat ik gewoon zo jammer vind?’, probeer ik nog, terwijl ik mijn trillende vingers verberg. ‘Op 5 mei hebben we in de Petruskerk het feest van bevrijding en eenheid gevierd. Bijna duizend mensen waren er. Katholieken, gereformeerden, hervormden en baptisten. Ik mocht daar spreken en vond dat bijzonder …’

‘O. Dan moet ik u echt vermanen. Paulus heeft geschreven dat vrouwen moeten zwijgen.’

‘Dries, ik denk dat je beter kunt stoppen’, mengt de vrouw zich opeens in het gesprek.

‘Ik denk het ook. Ik moet God moet gehoorzamen. Ik voel me geroepen door Hem.’

Weer thuis open ik mijn trillende handen. ‘Heer Jezus, dit verdient niet de schoonheidsprijs. Stoom kwam uit mijn oren. U voelde vast iets vergelijkbaars bij de tempelreiniging? Legde U deze woede in mijn hart vanwege de eenheid die ver te zoeken is? Maar Dries dankt U misschien vanwege zíjn heilige woede die U Hem gegeven zou hebben? Omdat het ongehoord is dat die vrouw de geloofsdoop niet serieus genoeg neemt en ook nog durft te (s)preken. Heer, ontferm U. Over mij. Over Dries. Zet een wacht voor onze lippen. En Vader, maak ons één in U, zodat Woerden zal weten dat U Jezus hebt gezonden. Dat zou een wonder zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als wolven zich niet laten stoppen door 'wolfwerende hekken' - wat dan?

Als de hekken om wolven weg te weren niet meer helpen en ze springen er gewoon overheen - wat dan, vraagt Hilbrand Rozema zich af. Schapenhoudster Ellen uit Heteren treurt om 21 dode schapen.

Afbeelding

Het volk wil compassie zien, maar de top van het Openbaar Ministerie moet juist stoïcijns de misdaad blijven bestrijden

Ineens bemoeit iedereen zich ermee. Het Openbaar Ministerie reageert kil en stoïcijns op een kritisch rapport, is alom het verwijt. Maar dat moet juist, stelt Lody van de Kamp.

Afbeelding

Als iets stopt, kun je verdrietig zijn, maar je krijgt ook ruimte voor nieuwe avonturen

Stoppen is altijd een optie. Soms kies je daar zelf voor, soms kiest iemand voor je. Dat kan weemoedig maken, maar brengt ook ruimte voor nieuwe activiteiten en andere mensen.

Afbeelding

Om bang van te worden? De tijd glipt maar al te vaak door je vingers

In zijn laatste column staat Henk Algra stil bij angst voor klokken of de tijd. 'Bij de angst voor de tijd kan ik me wel wat voorstellen. Ik ervaar graag zekerheid, maar de tijd glipt me maar al te vaak door de vingers.'

Afbeelding

Geen seks voor het huwelijk? Ik denk dat in gesprekken met tieners andere vragen belangrijker zijn

Wat vertel je als christelijke opvoeders nu eigenlijk aan je opgroeiende tieners over seks en relaties, vraagt Anita Zeldenrust zich af. Ze leerde van de monniken hoe anders te zijn zonder dat een ander op te leggen.

Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Dat BBB'ers terugverlangen naar het gewone leven is begrijpelijk. Maar daarin schuilt ook een risico

Ik genoot van de provinciale lijsttrekkers van BBB, schrijft columnist Wim Dekker. Geen gelikte antwoorden, geen mediatraining. Hun verlangen naar gemeenschapszin is invoelbaar. Maar dat kan ook de ogen doen sluiten.

Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.