1 november 2019 om 03:00

Nieuws Roeland van Mourik

Psst: Doet Fortnite het al weer? Over leren omgaan met teleurstellingen

Een paar weken geleden lag de onlinegame Fortnite er uit. Ik ben geen gamer, maar kan me voorstellen dat het frustrerend was. Als iets het niet doet, willen we het zo snel mogelijk fixen. Een blue, yellow, green of black screen of death, dat zit ons vervelend in de weg.

Ooit, in een huis ergens in het Groene Hart, waren twee jongens bezig met een computerspel op een Nintendo-spelcomputer. Ze waren bijna bij het laatste level – iets wat ze nog niet eerder hadden bereikt. Toen besloot de vader van de twee, in overleg met de moeder, het lampje op de overloop van het huis te vervangen. De vader rommelde wat in de meterkast, om de stoppen er voor even vanaf te halen. Pats-boem, de stroom in het hele huis viel uit. Ook het computerspel stond plotseling op zwart. De jongens schreeuwden het uit van frustratie, ook bij hen sloegen bij wijze van spreken de stoppen door.

Gamers ontwikkelen vaardigheden, waarvan omgaan met teleurstellingen de belangrijkste is, las ik in Psychologie Magazine. Inderdaad, met buitenspelen bereik je dat niet. Als er dan iets niet lukt, zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen.

Ik weet ondertussen niet of Fortnite het alweer doet ...

Columns

meer ‘Columns’