6 november 2019 om 03:00
Luister naar

Column: Anke eet gezonde taart maar doet dat liever niet meer

Ik ben op een verjaardag bij een vriendin. ‘Lust je een stukje taart?’, vraagt ze. ‘Wat voor een taart heb je?’, wil ik weten. ‘Zelfgebakken appeltaart!’ ‘Lekker! Doe maar een stukje’, zeg ik. Als ze mijn gebakje komt brengen, zegt ze erbij dat het gebakken is volgens het recept van een commerciële afslankclub waar ze bij zit. ‘Honderd calorieën minder dan gewone appeltaart’, vertelt ze trots. Maar vond ik hem ook echt lekker? Als ik eerlijk ben is het antwoord nee.

Ik spreek geregeld mensen (meestal vrouwen) die al lang proberen wat gewicht te verliezen. Ze hebben vaak al veel diëten gevolgd en weten feilloos hoeveel calorieën overal inzitten. Als tussendoortje maken ze vaak gebruik van ontbijtkoek, eierkoeken en voedingsbiscuits (van die koekjes die per twee of drie in een plastic pakje zitten). Op verjaardagen eten ze vaak ‘gezonde taart’, zoals ik ook kreeg aangeboden bij mijn vriendin. Mensen zijn vaak verbaasd als ik deze producten afraad. Ze worden gezien als gezonde tussendoortjes.

Maar is bijvoorbeeld een eierkoek écht gezond? Nee. Écht gezond zijn bijvoorbeeld groente, fruit of noten als tussendoortje. Of zuivel of volkorengraanproducten. Voedingsmiddelen die bij onze gezonde basisvoeding horen.

Uiteraard is het niet zo dat je nooit een keer iets mag eten buiten die gezonde basisvoeding. Maar het is goed te beseffen dat je dan een extraatje eet. Kies dan ook iets dat je écht lekker vindt en waar je helemaal van kunt genieten. Dat is tenslotte de reden dat je een extraatje eet.

Geef de extraatjes die je eet een cijfer voor hoe lekker ze zijn en eet alleen extraatjes die een 8 of hoger scoren. Scoort voor jou bijvoorbeeld chips een 9 en een eierkoek een 6 dan kun je jezelf in het weekend beter trakteren op chips en daar echt van genieten dan elke dag een eierkoek te eten, die lang niet zo gezond is als groente of fruit als tussendoortje en die je eigenlijk ook niet eens superlekker vindt.

Zelfgebakken appeltaart scoort voor mij wel een 10! Een gekochte appeltaart scoort een 7 dus die sla ik toch maar af. En die ‘gezonde’ appeltaart? Tja ... dan toch liever wat minder vaak een écht lekker stukje zelfgebakken appeltaart met 300 kcal dan een extraatje met toch nog 200 kcal waar ik eigenlijk helemaal niet van genoten heb.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

God exploiteren voor je eigen doel: daar hebben zowel Democraten als Republikeinen een handje van

Zou men zich bij het vele gebruik van Gods Naam niet nog eens over het derde gebod moeten buigen? Worden we daar niet gewaarschuwd dat we God niet mogen koppelen aan onze eigen particuliere belangen, vraagt Aad Kamsteeg.

Afbeelding

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Voor de retweets hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde concurrent Mastodon slechts 200.000 nieuwe leden.

Afbeelding

Komt het tussen de Vrije Universiteit en Abraham Kuyper nog goed? ‘De verbinding is verbroken.’

Historicus George Harinck kon deze week niet om het borstbeeld van Abraham Kuyper in ‘zijn’ universiteit heen. Juist diens robuuste visie maakt plaats voor brave bloedeloosheid waaraan niemand zijn hart zal verpanden.

Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.