23 maart 2023 om 20:04

‘Uw oordopjes zijn elektrisch!’, zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Weinig situaties kunnen me zo naar de rand van razernij drijven als de controles op een vliegveld. Ja, ze zijn voor je veiligheid. Maar toch. Na vier jaar onthouding en vliegvasten vloog ik naar Ierland voor een interview. Alles verliep voorspoedig. Maar voor je aan boord bent, stá je daar weer, tussen wildvreemden; op je sokken, op de vieze vloer, zonder riem in je broek. Op Schiphol krijg je het commando stil te staan met je handen boven je hoofd. Een biometrisch apparaat staat als een glazen koker om je heen. Daarna volgt het fouilleren, van top tot teen. Afschuwelijk is het, die opgedrongen nabijheid, die onwaardige, opgejakkerde sfeer. 

vernederend

Mensen laten zich vernederen en hun privacy laten ze aanranden door techniek, om maar zo snel mogelijk te kunnen reizen. In mijn borstkas woelt een groot verlangen de nachttrein. En ik denk met enig mededogen aan Winfried, een makker uit de kerk. Hij moet, in mijn beleving, vrijwel dagelijks vliegen voor zijn werk in het bedrijfsleven. Zo vaak met je handen omhoog moeten staan! Op je sokken! Dat overleef je toch alleen vanuit een soort innerlijk stiltecentrum, een bezonken, meditatieve houding? Of zou hij een speciaal pasje hebben? Een onderhuidse chip? 

Voor het eerst sinds jaren weer eens met het vliegtuig: deels een zenuwslopende ervaring. - beeld  nd

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel staat vol verhalen van vluchtelingen. Of ze hier een status zouden krijgen, is de vraag

Het asielbeleid is vooral gericht op: minder vluchtelingen. Dat mag, maar er is een Bijbelverhaal dat om een fundamenteel andere benadering vraagt, schrijft Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Ik geloof heilig dat er geen liefde is zonder waarheid, maar ik verdwaal in deze mooie woorden

Neem de polarisatie onder christenen. Over homoseksualiteit, verhouding man/vrouw, klimaatactivisme, vluchtelingenopvang. Hoe blijf je dan liefdevol met elkaar omgaan, vraagt Reina Wiskerke zich af.

Afbeelding

Voor elk aspect van de opvoeding is er wel een coach te vinden. Maar wie zit daarop te wachten?

Opvoedcoaches, slaapcoaches, bevallingscoaches ... Bij alles kun je hulp bij krijgen. Maar wat zegt het dat coachings-branche 'booming' is, vraagt Rinke Verkerk zich af. Horen sommige problemen niet gewoon bij het leven?

Afbeelding

Boekwinkels, kappers, snackbars verdwijnen uit de straten. Maar waar lullen we eigenlijk nog?

Eten doe je maar thuis, is het adagium van fastfoodketens. Maar waar komen de chauffeur, tandarts, filmmaker en kroegbaas elkaar dán tegen, vraagt columnist Adrienne Simons zich af.

Afbeelding

Verwondering over een gebedsgenezing, daar hebben de katholieken meer kaas van gegeten

Hoe reageren christelijke artsen op het onderzoek van huisarts Dick Kruijthoff naar gebedsgenezing. Ze blijken er ook wel ervaring mee te hebben, ontdekt columnist Gerard ter Horst op een avond in Driebergen.

Afbeelding

In de jaren dat ik mij kon ontwikkelen is A. niet verder gekomen dan de opvang voor asielzoekers

Je moet iemand kennen om je hart te openen voor zijn of haar nood, stelt Lysanne van de Kamp vast als ze naar Ter Apel rijdt. Misschien is het de eerste stap om ruimte te scheppen in Nederland voor vluchtelingen.

Afbeelding

Zij willen een kind, maar hij krijgt geen erectie meer: 'De focus ligt op presteren'

Een stel komt bij seksuoloog Feniks de la Fosse op bezoek: hij krijgt geen erectie meer, terwijl ze toe zijn aan een gezinnetje. 'Ik snap het niet en wordt er ook gespannen van.'

Afbeelding

Bij de VVD vertonen ze Petrus-gedrag. Paulus noemt dat laf en ergerniswekkend

Karakter heeft een mens niet zomaar. Dat moet je ontwikkelen. Maar al te gauw is onze zelfwaardering afhankelijk van de waardering van anderen. Die kwaliteit ontbeert de VVD, volgens Wim Dekker.

Afbeelding

Over de belangen van het kind tijdens een bevalling mag ook best nagedacht worden

Goed dat er instemming van de vrouw nodig is voor ingrepen tijdens de bevalling. Maar ga er niet aan voorbij aan moeilijke vragen, schrijft Reina Wiskerke: wat als het kind er schade door oploopt?