23 maart 2023 om 20:04

‘Uw oordopjes zijn elektrisch!’, zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Weinig situaties kunnen me zo naar de rand van razernij drijven als de controles op een vliegveld. Ja, ze zijn voor je veiligheid. Maar toch. Na vier jaar onthouding en vliegvasten vloog ik naar Ierland voor een interview. Alles verliep voorspoedig. Maar voor je aan boord bent, stá je daar weer, tussen wildvreemden; op je sokken, op de vieze vloer, zonder riem in je broek. Op Schiphol krijg je het commando stil te staan met je handen boven je hoofd. Een biometrisch apparaat staat als een glazen koker om je heen. Daarna volgt het fouilleren, van top tot teen. Afschuwelijk is het, die opgedrongen nabijheid, die onwaardige, opgejakkerde sfeer. 

vernederend

Mensen laten zich vernederen en hun privacy laten ze aanranden door techniek, om maar zo snel mogelijk te kunnen reizen. In mijn borstkas woelt een groot verlangen de nachttrein. En ik denk met enig mededogen aan Winfried, een makker uit de kerk. Hij moet, in mijn beleving, vrijwel dagelijks vliegen voor zijn werk in het bedrijfsleven. Zo vaak met je handen omhoog moeten staan! Op je sokken! Dat overleef je toch alleen vanuit een soort innerlijk stiltecentrum, een bezonken, meditatieve houding? Of zou hij een speciaal pasje hebben? Een onderhuidse chip? 

Voor het eerst sinds jaren weer eens met het vliegtuig: deels een zenuwslopende ervaring. - beeld  nd

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking staat voor een vrolijke en vurige vroomheid. Maar bij de Geest hoort ook stilte

‘Het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent’, gaat terug op de vroege kerk: het allereerste Pinksterfeest. Maar een meer ingekeerde geloofsbeleving ontbreekt en die hoort er toch echt bij.

Afbeelding

Ik maak me druk om de schillen op mijn composthoop. Hoe elitair is dat?

Rinke Verkerk heeft een grote tuin, waarin ze zo ecologisch en duurzaam mogelijk bezig is. En toch wringt het. Want het bezitten van een lapje grond is alleen weggelegd voor de welgestelden.

Afbeelding

'Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur', zei de vierjarige. Wat doe je dan?

‘Sahar, ik moest laatst echt aan je denken. Ik heb je advies dringend nodig.’ Mijn buurvrouw is duidelijk overstuur. ‘Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur’, had een kind uit haar klas gezegd.

Afbeelding

Schoonmaken, boodschappen halen: Vermeer laat zien dat dit is doortrokken van genadige schoonheid

Het alledaagse leven kunnen we maar al te vaak ervaren als sleur, een vreugdeloos moeten. Vermeer laat ineens zien dat zich hierin ook schoonheid meldt, als je maar goed kijkt, schrijft politiek filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Plotse inkijk in andermans broodje, op station Utrecht: het heeft iets grensoverschrijdends

Wat kan er misgaan bij het bestellen van een kaascroissant? Niks, toch? Het is immers geen handgranaat, het is gewoon een broodje. In Utrecht zorgt een twijfelachtige croissant voor danige ontregeling.

Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.

Afbeelding

Die laatste vaak onuitgesproken vraag doet er toe: wat ligt er achter het sterven?

Aan een gepland sterven gaan in Nederland tal van gesprekken vooraf. Maar komt de vraag naar wat er achter het sterven ligt ook aan de orde, vraagt columnist Aad Kamsteeg zich af. En is die op mensen of op God gericht?