23 maart 2023 om 17:05
Almatine Leene
beeld Dick Vos

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn vorige column was een reflectie op het belang van gelijkheid in Nederland waarbij ik pleitte voor het invoeren van uniformen. Het is daarom leuk om te vertellen dat de schooldirecteur van de Van der Brugghenschool in Katwijk naar aanleiding van de column daar creatief mee aan de slag is gegaan. 

Hij besloot om voor alle leerlingen een groene trui aan te schaffen met het logo van de school erop. Volgens hem dragen de kinderen de trui graag en geeft het een saamhorigheidsgevoel. Daarnaast is het heel handig als er een schoolreisje is en dan is de trui wel een stukje hipper dan zo’n geel, lelijk, oversized (dat is dan wel weer hip) veiligheidsvestje. 

Ondertussen hebben mijn gedachten over gelijkheid zich verder ontwikkeld en ben ik zo ver het begrip af te willen schaffen en te vervangen. Daar zijn ten minste drie redenen voor te bedenken. Allereerst veroorzaakt het onduidelijkheid en verwarring. Er zijn mensen die denken dat gelijkheid betekent dat er geen verschil meer mag zijn of dat die verschillen er niet toe doen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel staat vol verhalen van vluchtelingen. Of ze hier een status zouden krijgen, is de vraag

Het asielbeleid is vooral gericht op: minder vluchtelingen. Dat mag, maar er is een Bijbelverhaal dat om een fundamenteel andere benadering vraagt, schrijft Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Ik geloof heilig dat er geen liefde is zonder waarheid, maar ik verdwaal in deze mooie woorden

Neem de polarisatie onder christenen. Over homoseksualiteit, verhouding man/vrouw, klimaatactivisme, vluchtelingenopvang. Hoe blijf je dan liefdevol met elkaar omgaan, vraagt Reina Wiskerke zich af.

Afbeelding

Voor elk aspect van de opvoeding is er wel een coach te vinden. Maar wie zit daarop te wachten?

Opvoedcoaches, slaapcoaches, bevallingscoaches ... Bij alles kun je hulp bij krijgen. Maar wat zegt het dat coachings-branche 'booming' is, vraagt Rinke Verkerk zich af. Horen sommige problemen niet gewoon bij het leven?

Afbeelding

Boekwinkels, kappers, snackbars verdwijnen uit de straten. Maar waar lullen we eigenlijk nog?

Eten doe je maar thuis, is het adagium van fastfoodketens. Maar waar komen de chauffeur, tandarts, filmmaker en kroegbaas elkaar dán tegen, vraagt columnist Adrienne Simons zich af.

Afbeelding

Verwondering over een gebedsgenezing, daar hebben de katholieken meer kaas van gegeten

Hoe reageren christelijke artsen op het onderzoek van huisarts Dick Kruijthoff naar gebedsgenezing. Ze blijken er ook wel ervaring mee te hebben, ontdekt columnist Gerard ter Horst op een avond in Driebergen.

Afbeelding

In de jaren dat ik mij kon ontwikkelen is A. niet verder gekomen dan de opvang voor asielzoekers

Je moet iemand kennen om je hart te openen voor zijn of haar nood, stelt Lysanne van de Kamp vast als ze naar Ter Apel rijdt. Misschien is het de eerste stap om ruimte te scheppen in Nederland voor vluchtelingen.

Afbeelding

Zij willen een kind, maar hij krijgt geen erectie meer: 'De focus ligt op presteren'

Een stel komt bij seksuoloog Feniks de la Fosse op bezoek: hij krijgt geen erectie meer, terwijl ze toe zijn aan een gezinnetje. 'Ik snap het niet en wordt er ook gespannen van.'

Afbeelding

Bij de VVD vertonen ze Petrus-gedrag. Paulus noemt dat laf en ergerniswekkend

Karakter heeft een mens niet zomaar. Dat moet je ontwikkelen. Maar al te gauw is onze zelfwaardering afhankelijk van de waardering van anderen. Die kwaliteit ontbeert de VVD, volgens Wim Dekker.

Afbeelding

Over de belangen van het kind tijdens een bevalling mag ook best nagedacht worden

Goed dat er instemming van de vrouw nodig is voor ingrepen tijdens de bevalling. Maar ga er niet aan voorbij aan moeilijke vragen, schrijft Reina Wiskerke: wat als het kind er schade door oploopt?