23 maart 2023 om 17:02

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. ‘Maar ik pas daar niet’

Ik schreef een verhaal waardoor ik moest denken aan een huis van vroeger. Niet m’n eigen huis, maar zo één waar ik wel duizenden keren langs ben gefietst. Op weg naar school, naar het buitenzwembad, naar opa en oma, naar mijn nichtjes, en dan weer terug. Het was zo’n route waarop ik iedere scheur in het asfalt kende en opeens was ik benieuwd: Hoe zou dat huis uit mijn jeugdherinneringen er nú bij staan?

Nou, hop, Google Streetview erbij, loeren. Dat dakkapelletje links: zat dat er destijds ook al? Ik dacht van niet. Toen vroeg ik me af hoe dat huis verderop, in restauratie toen ik uit huis ging, erbij stond. Voor ik het wist was ik twee uur aan de wandel. Door het dorp, door de weilanden, bakker, kerk, zwembad, huis van mijn grootouders (de appelboom staat er nog). Alles voelde vreemd, als thuiskomen tegelijk en ik dacht: hoe kan ik uitleggen hoe een huis erbij staat in de polder van mijn jeugd? Ik ken ze zo goed, die huizen, dat het kennen woordeloos is. Ik zou ze uit duizenden kunnen aanwijzen. Ik voelde me er niet zozeer thuis, maar het moest thuis – ik groeide daar nu eenmaal op – en daardoor werd ik die plek en werd die plek mij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel staat vol verhalen van vluchtelingen. Of ze hier een status zouden krijgen, is de vraag

Het asielbeleid is vooral gericht op: minder vluchtelingen. Dat mag, maar er is een Bijbelverhaal dat om een fundamenteel andere benadering vraagt, schrijft Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Ik geloof heilig dat er geen liefde is zonder waarheid, maar ik verdwaal in deze mooie woorden

Neem de polarisatie onder christenen. Over homoseksualiteit, verhouding man/vrouw, klimaatactivisme, vluchtelingenopvang. Hoe blijf je dan liefdevol met elkaar omgaan, vraagt Reina Wiskerke zich af.

Afbeelding

Voor elk aspect van de opvoeding is er wel een coach te vinden. Maar wie zit daarop te wachten?

Opvoedcoaches, slaapcoaches, bevallingscoaches ... Bij alles kun je hulp bij krijgen. Maar wat zegt het dat coachings-branche 'booming' is, vraagt Rinke Verkerk zich af. Horen sommige problemen niet gewoon bij het leven?

Afbeelding

Boekwinkels, kappers, snackbars verdwijnen uit de straten. Maar waar lullen we eigenlijk nog?

Eten doe je maar thuis, is het adagium van fastfoodketens. Maar waar komen de chauffeur, tandarts, filmmaker en kroegbaas elkaar dán tegen, vraagt columnist Adrienne Simons zich af.

Afbeelding

Verwondering over een gebedsgenezing, daar hebben de katholieken meer kaas van gegeten

Hoe reageren christelijke artsen op het onderzoek van huisarts Dick Kruijthoff naar gebedsgenezing. Ze blijken er ook wel ervaring mee te hebben, ontdekt columnist Gerard ter Horst op een avond in Driebergen.

Afbeelding

In de jaren dat ik mij kon ontwikkelen is A. niet verder gekomen dan de opvang voor asielzoekers

Je moet iemand kennen om je hart te openen voor zijn of haar nood, stelt Lysanne van de Kamp vast als ze naar Ter Apel rijdt. Misschien is het de eerste stap om ruimte te scheppen in Nederland voor vluchtelingen.

Afbeelding

Zij willen een kind, maar hij krijgt geen erectie meer: 'De focus ligt op presteren'

Een stel komt bij seksuoloog Feniks de la Fosse op bezoek: hij krijgt geen erectie meer, terwijl ze toe zijn aan een gezinnetje. 'Ik snap het niet en wordt er ook gespannen van.'

Afbeelding

Bij de VVD vertonen ze Petrus-gedrag. Paulus noemt dat laf en ergerniswekkend

Karakter heeft een mens niet zomaar. Dat moet je ontwikkelen. Maar al te gauw is onze zelfwaardering afhankelijk van de waardering van anderen. Die kwaliteit ontbeert de VVD, volgens Wim Dekker.

Afbeelding

Over de belangen van het kind tijdens een bevalling mag ook best nagedacht worden

Goed dat er instemming van de vrouw nodig is voor ingrepen tijdens de bevalling. Maar ga er niet aan voorbij aan moeilijke vragen, schrijft Reina Wiskerke: wat als het kind er schade door oploopt?