22 maart 2023 om 02:45

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

‘Waarom christenen zo geobsedeerd zijn door seks.’ Het is de titel van aflevering 99 van de ND-podcast ‘Dick en Daniël geloven het wel’. Ik moest er een beetje om glimlachen. Mijn hoofd zat net vol met nieuws over de NOS-sportredactie en het gepraat over seks dat daar in overmaat zou klinken. Mannen bepalen er de sfeer, aldus het geruchtmakende Volkskrant-artikel over grensoverschrijdend gedrag. 

Oud-profwielrenner en journalist Marijn de Vries maakte het zelf mee. Zij schreef er in NRC een indrukwekkende column over: hoe ze verhalen moest aanhoren van een ‘vieze praatjesmaker’ die in plastische bewoordingen sprak over seks met ‘wijven’; hoe ze dat vaak aan de kaak stelde maar het nooit echt hielp; en hoe dat aan haar vrat.

De vieze praatjes op de werkvloer zijn vrouwonvriendelijk en daarom worden ze afgekeurd, zo bleek ook in de media. Gelukkig maar. Vrouwonvriendelijk gedrag is erg en moet te allen tijde bestreden worden. 

Het heeft ook iets armoedigs. Stel dat vrouwen op een werkvloer géén last hebben van ‘vieze praatjes’ over seks en er zelf graag aan meedoen: zijn die vieze praatjes dan oké? Je zou het denken. Want met welk an..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel staat vol verhalen van vluchtelingen. Of ze hier een status zouden krijgen, is de vraag

Het asielbeleid is vooral gericht op: minder vluchtelingen. Dat mag, maar er is een Bijbelverhaal dat om een fundamenteel andere benadering vraagt, schrijft Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Ik geloof heilig dat er geen liefde is zonder waarheid, maar ik verdwaal in deze mooie woorden

Neem de polarisatie onder christenen. Over homoseksualiteit, verhouding man/vrouw, klimaatactivisme, vluchtelingenopvang. Hoe blijf je dan liefdevol met elkaar omgaan, vraagt Reina Wiskerke zich af.

Afbeelding

Voor elk aspect van de opvoeding is er wel een coach te vinden. Maar wie zit daarop te wachten?

Opvoedcoaches, slaapcoaches, bevallingscoaches ... Bij alles kun je hulp bij krijgen. Maar wat zegt het dat coachings-branche 'booming' is, vraagt Rinke Verkerk zich af. Horen sommige problemen niet gewoon bij het leven?

Afbeelding

Boekwinkels, kappers, snackbars verdwijnen uit de straten. Maar waar lullen we eigenlijk nog?

Eten doe je maar thuis, is het adagium van fastfoodketens. Maar waar komen de chauffeur, tandarts, filmmaker en kroegbaas elkaar dán tegen, vraagt columnist Adrienne Simons zich af.

Afbeelding

Verwondering over een gebedsgenezing, daar hebben de katholieken meer kaas van gegeten

Hoe reageren christelijke artsen op het onderzoek van huisarts Dick Kruijthoff naar gebedsgenezing. Ze blijken er ook wel ervaring mee te hebben, ontdekt columnist Gerard ter Horst op een avond in Driebergen.

Afbeelding

In de jaren dat ik mij kon ontwikkelen is A. niet verder gekomen dan de opvang voor asielzoekers

Je moet iemand kennen om je hart te openen voor zijn of haar nood, stelt Lysanne van de Kamp vast als ze naar Ter Apel rijdt. Misschien is het de eerste stap om ruimte te scheppen in Nederland voor vluchtelingen.

Afbeelding

Zij willen een kind, maar hij krijgt geen erectie meer: 'De focus ligt op presteren'

Een stel komt bij seksuoloog Feniks de la Fosse op bezoek: hij krijgt geen erectie meer, terwijl ze toe zijn aan een gezinnetje. 'Ik snap het niet en wordt er ook gespannen van.'

Afbeelding

Bij de VVD vertonen ze Petrus-gedrag. Paulus noemt dat laf en ergerniswekkend

Karakter heeft een mens niet zomaar. Dat moet je ontwikkelen. Maar al te gauw is onze zelfwaardering afhankelijk van de waardering van anderen. Die kwaliteit ontbeert de VVD, volgens Wim Dekker.

Afbeelding

Over de belangen van het kind tijdens een bevalling mag ook best nagedacht worden

Goed dat er instemming van de vrouw nodig is voor ingrepen tijdens de bevalling. Maar ga er niet aan voorbij aan moeilijke vragen, schrijft Reina Wiskerke: wat als het kind er schade door oploopt?