18 maart 2023 om 18:35

Word ik met al die rampberichten uit Oekraïne, Turkije, Afghanistan en nu Somalië haast wanhopig?

Over de uitleg van het visioen van het zwarte paard uit Openbaring 6 verschillen de meningen. Maar men is het erover eens dat het om een apocalyptische verwijzing gaat naar diepe armoede, honger, verpaupering. Eén dag werken levert net genoeg loon op om één persoon in leven te houden. Maar hoe het dan verder moet met het gezin weet niemand. Tegelijk is er volop olie en wijn. Sommigen denken dat het daarbij om medicijnen gaat om de ellende nog wat te verlichten. Anderen zien er een dramatische tegenstelling in tussen arm en rijk. Zoals Jezus zegt dat er naast oorlogen en honger steeds ook vreedzame gebieden zullen zijn. Daar gaat, ‘zoals in de tijd van Noach’, het welvarende eten en drinken gewoon door.

Vanwaar nu dat zwarte paard? Ik las een paginagrote bijdrage in de New York Times die begon met het overlijden van een kind van Aminna Moallim, een Somalische vrouw. Niets verschrikkelijker voor ouders dan het sterven van een kind. En dan die foto erbij: de moeder met haar zieltogende dochtertje in haar armen. Alsof er iets van Aminna zelf bezig was dood te gaan, intussen de derde keer dat haar dit overkwam.

72.000 kinderen

Aminna is bij lange na niet de enige huilende Somalische moeder. Unicef, het VN-kindernoodfonds, zegt dat van de 72.000 kinderen die in 2020 overleden, honger in 50 procent de oorzaak was. In juli van dit jaar zullen in Somalië zo’n 1,8 miljoen kinderen onder de vijf jaar onder..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelfs in je tuin is er avontuur. Je moet alleen heel goed kijken

Haar vriend Thijs heeft veel spannende verhalen over zijn reizen door de Afrikaanse wildernis. Maar ook in je eigen achtertuin is genoeg te zien, ontdekte columnist Rinke Verkerk.

Afbeelding

Primeur voor katholieken in de CU

Na een ingewikkelde verkering die bijna twintig jaar duurde, is het eindelijk boter bij de vis voor de katholieken binnen de ChristenUnie. Komende dinsdag treedt Eric Holterhues aan als senator.

Afbeelding

Heksenvervolgingen hebben ons vandaag veel te zeggen, maar niet wat Susan Smit ons wil wijsmaken

De heksenvervolgingen in Europa hebben ons vandaag veel te zeggen, stelt Reina Wiskerke, maar niet wat Susan Smit ons wijsmaakt. Smit en geestverwanten eigenen zich het lijden toe van mensen uit een andere cultuur.

Afbeelding

Waarom schrijvers en kunstenaars laten zien wat het is om opnieuw geboren te worden

In een wegwerpmaatschappij als de onze vervaagt het begrip van wedergeboorte. We negeren de realiteit van pijn, gebrokenheid en imperfectie, schrijft columnist Adrienne Simons.

Afbeelding

Vissen op oud ijzer in Spakenburg, daar word je niet overspannen van. Maar misschien wel rijk

Spakenburg is altijd al zo’n plek waar zich van alles laat vermoeden, dat verborgen ligt onder de waterspiegel, schrijf Hilbrand Rozema. Maar wat ligt er allemaal op de bodem? Als je dat eens wist.

Afbeelding

Deze schrijfster benaderde honderd jaar geleden de homo positief en bijna iedereen viel over haar heen

God’s gevangene, een roman over een homoseksuele man, van schrijfster Wilma viert zijn honderdjarig bestaan. Dit wordt op de Vrije Universiteit herdacht. Hans Werkman zal er een sonnet van Willem de Mérode voorlezen.

Afbeelding

Kijk in de beerput, naar de ellende die het jou mogelijk maakt te leven zoals je leeft

We leven in een wereld waarin we de ogen van kweekgarnalen afknippen voor een efficiënter kweekproces. Lysanne van de Kamp wil de ellende achter onze consumptie zien, ook al is het voor haar een marteling.

Afbeelding

'Als puber ben ik nooit verliefd geweest op een meisje', zei hij. 'Ik deed soms alsof'

'Ik weet niet wat ik moet doen', begint hij. Tegenover Feniks de la Fosse zit een jongeman van begin twintig. 'Ik hou heel veel afstand en vermijd aanraking, want ik ben veel te bang voor wat er anders zou kunnen gebeuren.'

Afbeelding

Misschien zijn we wel een beetje ontspoord als het om publieke gebeden gaat

Wim Dekker haakt bij gebeden steeds vaker af, in het bijzonder bij voorbeden. 'Het is juist dat verlangen naar verbinding en herkenning waar ik last van begin te krijgen.'