18 maart 2023 om 18:35

Word ik met al die rampberichten uit Oekraïne, Turkije, Afghanistan en nu Somalië haast wanhopig?

Over de uitleg van het visioen van het zwarte paard uit Openbaring 6 verschillen de meningen. Maar men is het erover eens dat het om een apocalyptische verwijzing gaat naar diepe armoede, honger, verpaupering. Eén dag werken levert net genoeg loon op om één persoon in leven te houden. Maar hoe het dan verder moet met het gezin weet niemand. Tegelijk is er volop olie en wijn. Sommigen denken dat het daarbij om medicijnen gaat om de ellende nog wat te verlichten. Anderen zien er een dramatische tegenstelling in tussen arm en rijk. Zoals Jezus zegt dat er naast oorlogen en honger steeds ook vreedzame gebieden zullen zijn. Daar gaat, ‘zoals in de tijd van Noach’, het welvarende eten en drinken gewoon door.

Vanwaar nu dat zwarte paard? Ik las een paginagrote bijdrage in de New York Times die begon met het overlijden van een kind van Aminna Moallim, een Somalische vrouw. Niets verschrikkelijker voor ouders dan het sterven van een kind. En dan die foto erbij: de moeder met haar zieltogende dochtertje in haar armen. Alsof er iets van Aminna zelf bezig was dood te gaan, intussen de derde keer dat haar dit overkwam.

72.000 kinderen

Aminna is bij lange na niet de enige huilende Somalische moeder. Unicef, het VN-kindernoodfonds, zegt dat van de 72.000 kinderen die in 2020 overleden, honger in 50 procent de oorzaak was. In juli van dit jaar zullen in Somalië zo’n 1,8 miljoen kinderen onder de vijf jaar onder..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Dat BBB'ers terugverlangen naar het gewone leven is begrijpelijk. Maar daarin schuilt ook een risico

Ik genoot van de provinciale lijsttrekkers van BBB, schrijft columnist Wim Dekker. Geen gelikte antwoorden, geen mediatraining. Hun verlangen naar gemeenschapszin is invoelbaar. Maar dat kan ook de ogen doen sluiten.

Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.

Afbeelding

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn gedachten over gelijkheid hebben zich verder ontwikkeld. Ik ben nu zo ver het begrip te willen afschaffen en te vervangen, schrijft theoloog Almatine Leene. 'Het begrip veroorzaakt onduidelijkheid en verwarring.'

Afbeelding

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. 'Maar ik pas daar niet'

Het dorp uit je jeugd; columnist Rinke Verkerk keert er even naar terug. Het voelt haar zo vertrouwd aan, maar tegelijk zo vervreemdend. 'Want je woonde er wel, maar je paste er niet.'

Afbeelding

Mijn partner praat met een kinderstemmetje in bed: 'Ze verandert in iemand anders'

‘Als duidelijk is dat hij seks wil, dan verandert er iets in mij. Ik word klein en onzeker en raak verward', vertelt een vrouw aan seksuoloog Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Ik heb me zitten verkneukelen tijdens de verkiezingsavond: de gewone mensen zoals ik zijn weer in beeld

'Ik ben blij dat de fatsoenlijke, broodnuchtere tegenstem van Caroline van der Plas en de haren de onfatsoenlijke stem van vele politici tot zwijgen heeft gebracht', schrijft columnist Bart Jan Spruyt.

Afbeelding

Ik heb gehuild, gegriend en op muren gebonkt, maar niets mocht baten: dit is mijn een na laatste column

‘Dit ga je niet leuk vinden.’ Zo sprak de hoofdredacteur tot Roeland van Mourik. ‘We gaan stoppen met je column.’ Na deze boodschap liet hij z’n koppie hangen en veerde slechts zelden op van iets dat wél vrolijk was.

Afbeelding

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

Zijn christenen geobsedeerd door seks, zoals een ND-podcast onlangs suggereerde? Pas op dat gesprekken over seks en geloof niet gevoerd worden aan de hand van karikaturen, schrijft Reina Wiskerke.