17 maart 2023 om 17:07
Amersfoort, 24 april 2019. Rinke Verkerk, columnist.
beeld Dick Vos

Ik heb mijn les geleerd: een broedende kip moet je met rust laten

Mijn eerste nestje kippenkuikens kan nu ieder moment uitkomen en ik heb flashbacks naar afgelopen zomer, toen ik zelf ieder moment bevallen kon. Ik zat in mijn vrije uurtjes het ene na het andere forumtopic af te scrollen over signalen dat de bevalling begonnen was. Zo ook met de kippen. Natuurlijk: het hok is schoon, ik geef vers voer, vers water. Maar ik wil toch steeds checken of ik niks belangrijks vergeet. 

Daardoor lees ik per ongeluk over de vreselijkste kuikenongelukken. Bij mensen die een kuiken wilden helpen bijvoorbeeld, omdat ze vonden dat het te lang bezig was met zichzelf door de eierschaal een weg naar buiten te pikken. Ze wisten niet dat het dan nog met bloedvaten vastzit aan het binnenvlies. Kuikentje doodgebloed.

Er was ook een hele soap met een zelfbenoemd ‘nieuw kippenvrouwtje’ dat voor het eerst in haar leven wat eitjes in een broedmachine had. Toen de dag van uitkomst naderde, kreeg ze enorme stress over de luchtvochtigheid die volgens haar te laag was en zo de uitkomst zou kunnen bemoeilijken. Ze vroeg op het kippenforum met vele uitroeptekens om advies. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vissen op oud ijzer in Spakenburg, daar word je niet overspannen van. Maar misschien wel rijk

Spakenburg is altijd al zo’n plek waar zich van alles laat vermoeden, dat verborgen ligt onder de waterspiegel, schrijf Hilbrand Rozema. Maar wat ligt er allemaal op de bodem? Als je dat eens wist.

Afbeelding

Deze schrijfster benaderde honderd jaar geleden de homo positief en bijna iedereen viel over haar heen

God’s gevangene, een roman over een homoseksuele man, van schrijfster Wilma viert zijn honderdjarig bestaan. Dit wordt op de Vrije Universiteit herdacht. Hans Werkman zal er een sonnet van Willem de Mérode voorlezen.

Afbeelding

Kijk in de beerput, naar de ellende die het jou mogelijk maakt te leven zoals je leeft

We leven in een wereld waarin we de ogen van kweekgarnalen afknippen voor een efficiënter kweekproces. Lysanne van de Kamp wil de ellende achter onze consumptie zien, ook al is het voor haar een marteling.

Afbeelding

'Als puber ben ik nooit verliefd geweest op een meisje', zei hij. 'Ik deed soms alsof'

'Ik weet niet wat ik moet doen', begint hij. Tegenover Feniks de la Fosse zit een jongeman van begin twintig. 'Ik hou heel veel afstand en vermijd aanraking, want ik ben veel te bang voor wat er anders zou kunnen gebeuren.'

Afbeelding

Misschien zijn we wel een beetje ontspoord als het om publieke gebeden gaat

Wim Dekker haakt bij gebeden steeds vaker af, in het bijzonder bij voorbeden. 'Het is juist dat verlangen naar verbinding en herkenning waar ik last van begin te krijgen.'

Afbeelding

Klimaatijver: het gaat er niet om de aarde te redden, maar om de aarde te sparen

Hoe kun je als christen de strijd van christenen voor een leefbare aarde in een kwaad daglicht stellen? Tijdschrift Het Zoeklicht biedt een snelcursus. Reina Wiskerke trekt er lessen uit.

Afbeelding

De Geest wijst, voor zover ik weet, nooit naar zichzelf, altijd naar Christus

Hoe deed hij, visser uit Galilea, dat: breed Joël uit het hoofd citeren, psalmen aanhalen, verbanden leggen? Met taal spelend: het kwam hem aanwaaien. Het moet de over hem uitgegoten Geest zijn geweest die hem hiertoe in staat stelde.

Afbeelding

Wonderwel vond de man een nieuwe echtgenote. Maar dat loste de rouw niet op

Rouw is helaas geen probleem dat kan worden opgelost. Het is de keerzijde van de liefde, een gevoel dat je moet leren dragen, schrijft Kellly Keasberry.

Afbeelding

Bij autofabriek VDL Nedcar in Born vrezen 1800 mensen voor hun baan

Spanning in Limburg: er dreigt een massa-ontslag, nota bene bij de enige personenautofabriek van Nederland. Hoeveel Mini’s zullen er nog van de band rollen in Born?