16 maart 2023 om 10:53
Lysanne van de Kamp schrijft een maandelijkse column over haar zoektocht naar sociale en ecologische rechtvaardigheid.
beeld ND

Welkom op de bible belt: er waren maar weinig huishoudens die een maaltijd wilden delen met vluchtelingen

Ede kreeg er rond de honderd asielzoekers bij begin deze maand. Zo’n twintig verschillende nationaliteiten. Een combinatie van complete gezinnen, mensen die alleen naar Nederland zijn gekomen en er zitten ook kinderen en tieners bij. De gemeente Ede lijkt haar inwoners vooral gerust te willen stellen. Op de website staat: ‘De opvanglocatie komt in een kantoorpand en wordt sober en functioneel ingericht. De gemeente beheert de crisisnoodopvang en zorgt voor dagbesteding. Ook zal er 24 uur per dag 7 dagen in de week beveiliging en begeleiding aanwezig zijn.’

Warm welkom, hoor.

Ik was blij verrast toen de diaconaal consulent Ede (interkerkelijk diaconale coördinator) met de tien dichtstbijzijnde kerken wilde overleggen over wat we als christenen voor deze mensen kunnen betekenen. Er volgde een bijeenkomst, waar onder andere het idee van een Meet and Eat werd uitgewerkt. Alle kerken nodigden hun kerkgangers uit om een of meerdere asielzoekers thuis te ontvangen en samen te eten. Het werd perfect georganiseerd: we ontvingen een aanmeldformulier, waarin we konden aangeven voor hoeveel mensen we plek hadden. Enkele dagen van tevoren werden we aan elkaar gekoppeld. Op vrijdagavond om 18.00 uur haalden we hen op bij de opvanglocatie. En na het eten brachten we hen weer thuis.

Het gaat niet om de comfort..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Dat BBB'ers terugverlangen naar het gewone leven is begrijpelijk. Maar daarin schuilt ook een risico

Ik genoot van de provinciale lijsttrekkers van BBB, schrijft columnist Wim Dekker. Geen gelikte antwoorden, geen mediatraining. Hun verlangen naar gemeenschapszin is invoelbaar. Maar dat kan ook de ogen doen sluiten.

Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.

Afbeelding

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn gedachten over gelijkheid hebben zich verder ontwikkeld. Ik ben nu zo ver het begrip te willen afschaffen en te vervangen, schrijft theoloog Almatine Leene. 'Het begrip veroorzaakt onduidelijkheid en verwarring.'

Afbeelding

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. 'Maar ik pas daar niet'

Het dorp uit je jeugd; columnist Rinke Verkerk keert er even naar terug. Het voelt haar zo vertrouwd aan, maar tegelijk zo vervreemdend. 'Want je woonde er wel, maar je paste er niet.'

Afbeelding

Mijn partner praat met een kinderstemmetje in bed: 'Ze verandert in iemand anders'

‘Als duidelijk is dat hij seks wil, dan verandert er iets in mij. Ik word klein en onzeker en raak verward', vertelt een vrouw aan seksuoloog Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Ik heb me zitten verkneukelen tijdens de verkiezingsavond: de gewone mensen zoals ik zijn weer in beeld

'Ik ben blij dat de fatsoenlijke, broodnuchtere tegenstem van Caroline van der Plas en de haren de onfatsoenlijke stem van vele politici tot zwijgen heeft gebracht', schrijft columnist Bart Jan Spruyt.

Afbeelding

Ik heb gehuild, gegriend en op muren gebonkt, maar niets mocht baten: dit is mijn een na laatste column

‘Dit ga je niet leuk vinden.’ Zo sprak de hoofdredacteur tot Roeland van Mourik. ‘We gaan stoppen met je column.’ Na deze boodschap liet hij z’n koppie hangen en veerde slechts zelden op van iets dat wél vrolijk was.