15 maart 2023 om 02:33
‘Wees maar niet bang’, stel ik hem gerust, en ik vertel hem over een liefde voorbij de dood.
beeld iStock

Alles draait om de liefde en de nabijheid van anderen. Veel mensen ontdekken dat te laat

‘Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.’ Treffender had Youp van ’t Hek het niet kunnen verwoorden. Als ziekenhuispastor gaat er geen dag voorbij zonder dat je met vergankelijkheid wordt geconfronteerd. De dood heeft lak aan menselijke agenda’s, hij komt meestal op momenten dat het niet schikt. Zoals maandag. Juist als ik naar huis wil gaan, rinkelt de telefoon. Een spoedgeval. Een 86-jarige man staat op het punt om te worden gesedeerd. ‘De familie is al op weg naar het ziekenhuis’, hoor ik een collega zeggen. ‘Misschien kun je hen toch nog even opvangen.’ 

In het bed van kamer 227 tref ik een onrustige man aan. Zijn handen woelen over de lakens alsof hij ergens naar op zoek is. Af en toe draaien zijn ogen naar boven, hij ademt zwaar. ‘Wacht’, zegt de verpleegkundige. ‘Ik zal de familie erbij halen.’ Even later komen de zus van de patiënt, haar kleinzoon en diens vriendin de kamer binnen. Na een korte kennismaking informeer ik hoe zijn leven is geweest. ‘Makkelijk’, antwoordt de zus. ‘Ik heb een jaar lang voor hem gezorgd en alles voor hem gedaan.’ Een ziekenzegening is niet nodig, voegt ze eraan toe, want Jozef was absoluut niet gelovig. Houdt hij dan misschien van bepaalde muziek? ‘Muziek? Nee, dat kan ik me niet herinneren.’ Nadat het drietal in stilte afscheid heeft genomen, ontwaar ik ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

Zijn christenen geobsedeerd door seks, zoals een ND-podcast onlangs suggereerde? Pas op dat gesprekken over seks en geloof niet gevoerd worden aan de hand van karikaturen, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Wat doen jongeren als vader Jakob levensecht voor hen staat? Kiezen ze voor waarheid of leugen?

Er liggen voor ouders, docenten en jeugdwerkers talloze kansen om jonge mensen spelenderwijs te vormen, schrijft jongerenwerker Corjan Matsinger. 'Wat als we in de religieuze vorming nu eens alles op het spel zetten?'

Afbeelding

Indiërs denken vanuit de gemeenschap, Nederlanders vanuit het individu

Vorige week kwam mijn schoonfamilie langs … met z’n veertienen, schrijft columnist Paulien Vervoorn. Ze vroeg aan haar Indiase vriendin hoe zoiets wordt afgesproken. Wat bleek: Familierelaties functioneren in India zo anders dan in Nederland.

Afbeelding

Als de predikant zijn hobby zou vertalen naar de kerkdienst, komt er dan een volière of gaan we gymnastieken?

Veel diensten in de PKN beginnen met huishoudelijke mededelingen; zondags gekleed er naar toe is er ook niet bij. Is de kerkdienst nog wel heilig, vraagt columnist Klaas Vos zich af.

Afbeelding

Stop met het ieder voor zich kwartetten met theologie: er zijn dringend nieuwe voorgangers nodig

Vrijwel alle theologische instellingen trekken maar moeilijk nieuwe studenten aan. En dat terwijl theologisch gevormde mensen hard nodig zijn, omdat steeds meer voorgangers met pensioen gaan, schrijft Koert van Bekkum.

Afbeelding

Bij alle politieke ophef is er altijd nog de lange adem van de geschiedenis. Dat relativeert een hoop

Het is symbolisch dat Romeinse vondsten uitgerekend in de oude ABN AMRO liggen, een van de vele banken die eerdaags nog 10 procent aan waarde verloren door een crisis bij Credit Suisse, schrijft Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Zijn mensen verleerd afstand te houden? Dat was voor de anderhalve-meter-maatschappij ook gebruikelijk

Scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter sinds corona. Sophia Geuze vreest dat zij niet de enige zijn die zich anders zijn gedragen na corona. Ze merkt dat er meer is veranderd.

Afbeelding

Beeldschermen en oordopjes sluiten reizigers van elkaar af, tot zich iets voordoet dat de situatie omdraait

Ergens voelt Sahar Noor zich medeplichtig aan de verzuchtingen van haar medereiziger. Ze pakt haar laptop, opent die en begint als een bezetene haar mijmeringen op te tekenen.

Afbeelding

Ongenoegen als een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'

De verkiezingsuitslag voelt voor columnist Gerard ter Horst als een slechte afdronk. Pas op voor ongenoegen, het is een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'.