10 maart 2023 om 18:27

Heb ik mij bekeerd? Waarom ik zaterdag toch naar de klimaatdemonstratie in Den Haag ga

Zaterdagmiddag 11 maart ga ik naar Den Haag. Niet naar de boeren maar naar klimaatactivisten. Ik zal mijn lijf niet aan de A12 vastplakken. En evenmin zelf optreden als supporter langs de kant van die snelweg. Maar wel wil ik sommige van die supporters op mijn beurt supporten. Nu fronsen lezers van mijn vorige column vast hun wenkbrauwen. Was ik een maand geleden niet juist kritisch op medechristenen die de snelweg blokkeren of daarbij staan te juichen? Heb ik mij misschien bekeerd? Niet echt. Maar ik zie wel in dat ik toch wat langer bij het thema van die vorige column moet blijven plakken.

hyperurgent

Ik sta er inhoudelijk nog hetzelfde in. De argumenten die tegen mij zijn ingebracht, overtuigen mij niet. Natuurlijk is de klimaatkwestie hyperurgent. En zeker kunnen ook christenen geroepen zijn tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar alleen als geen andere weg resteert. Bijvoorbeeld als je zelf gedwongen wordt om kwaad te doen, of als je door ongehoorzaam te zijn iemand of iets direct redt of goed doet. Daarom kan bijvoorbeeld kerkasiel geboden zijn. Maar op de A12 tegen overheid en rechter ingaan, zet alleen maar een mening kracht bij. Mogen klimaatactivisten dat, dan anderen ook. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.

Afbeelding

Die laatste vaak onuitgesproken vraag doet er toe: wat ligt er achter het sterven?

Aan een gepland sterven gaan in Nederland tal van gesprekken vooraf. Maar komt de vraag naar wat er achter het sterven ligt ook aan de orde, vraagt columnist Aad Kamsteeg zich af. En is die op mensen of op God gericht?

Afbeelding

Gehaaid schelden bevuilt het debat: iemand racist of klimaatdrammer noemen en zo het gesprek afbreken

Gehaaid schelden bevuilt het debat. Zie wat er gebeurt in de confrontatie tussen Left Laser en de directeur van debatcentrum De Balie, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een student raakte ongepland zwanger, maar niet plannen is ook een vorm van plannen

In onze tijd zijn de keuzemogelijkheden enorm en de stress daarvan ook. Als je het niet weet, lijkt het slim om het in ‘Gods handen te leggen’, aldus Almatine Leene.

Afbeelding

Ik spreek met stiltes, met passie, maar ik hoop dat ik de talen uit de volle breedte van de kerk spreek

Ik realiseer me dat ik regelmatig bid voor de juiste woorden om de ander te bereiken met Gods goede nieuws. Laat ik ook eens wat vaker bidden om een hoorwonder’, stelt Paulien Vervoorn

Afbeelding

Weigeren de boodschappenlijst te printen, ook als dat betekent: zestien keer op de fiets naar de Plus

Zo'n typische jaren '70-macaronimaaltijd komt in huize-Van Heijningen niet zonder slag of stoot tot stand. 'Eerst even een pak pakk… ai, een leeg hoekje in de voorraadkast.'

Afbeelding

Talenwonder in Zeeland: 'Did you bring de varrekieker?' Iedereen begreep dat in zijn eigen taal

Een kerktoren beklimmen heeft een hoog pret van vroeger-gehalte. Maar het tilt je wel mooi uit de beperkingen van het platte vlak. De wereld ligt aan je voeten, schrijft Hilbrand Rozema.