9 februari 2023 om 13:26
Feniks de la Fosse
beeld Niek Stam

Als de intimiteit weg is: ‘Op de logeerkamer liggen is het makkelijkst en dat doe ik nu al jaren’

Ze komen samen, een stel van in de vijftig. ‘Het probleem is in de loop van de jaren ontstaan’, begint hij. ‘We slapen niet meer samen en hebben ook al lang geen seks meer. Al jaren niet. Het begon met werktijden waardoor ik vaak heel vroeg op moest en zij door mijn wekker niet meer de slaap kon vatten. 

Op die dagen ging ik dan op de bank slapen. Later, toen onze kinderen nog klein waren, kropen die regelmatig bij ons in bed. Ze waren bijvoorbeeld bang en dat was dan over als ze bij ons konden liggen. Ik vertrok dan naar het logeerbed.’

‘Het waren toen meer periodes dat we niet samen sliepen en dat was best te overkomen’, gaat hij verder. ‘Wat voor haar wel steeds lastiger bleek te zijn, was mijn gesnurk, dat steeds erger werd.’ ‘En niet zo’n beetje’, vult ze aan. 

‘Hele bomen gingen om. We hebben van alles geprobeerd, een klemmetje op de neus, een ander hoofdkussen, wakker schudden, geforceerd op de zij slapen met ingenaaide tennisballen op het rugpand van zijn pyjama, echt van alles, we werden er radeloos van.’ ‘En ja, op de logeerkamer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zon staat aan de lucht, wolken drijven langs en ergens hoor je 'tsjilp'. Ga naar buiten

Door het alom aanwezige, niet zelden inhoudsloze gekakel in onze samenleving, heeft Maria van Mierlo wel eens het gevoel dat alles aan elkaar hangt van meningen en steen.

Afbeelding

Het getuigt van wijsheid om zo nu en dan rust en ruimte te scheppen in de dagen

Door het alom aanwezige, niet zelden inhoudsloze gekakel in onze samenleving, heb ik wel eens het gevoel dat alles aan elkaar hangt van meningen en steen schrijft Maria van Mierlo in haar column.

Afbeelding

De opiniepagina's brengen mensen dichter bij elkaar: in een debat moet je je verdiepen in elkaar

Waarom heeft een krant opiniepagina's? Deze vraag lag de afgelopen maanden op tafel van de ND-redactie. 'We denken dat debat ook in een christelijke krant een plek moet krijgen.'

Afbeelding

Van salaris tot werkdruk: kerken zijn verantwoordelijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn

Een kerk in Poederoijen krijgt voor het eerst in honderd jaar een dominee. Dat is extreem, maar in heel kerkelijk Nederland dreigt een tekort aan voorgangers. ‘Laten kerken eens goed naar hun personeelsbeleid kijken.’

Afbeelding

Het gaat ver als een kerk zich vereenzelvigt met een goede-doelen-organisatie

Met 120 Nederlanders naar Kenia vliegen voor het goede doel? Een sponsorkind uitkiezen via een keuzemenu op internet? Houdt als kerk een beetje afstand tot allerhande geldwervingsmethoden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Laat me je kaarten zien en ik zeg je wie je bent: elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld

In topografische kaarten liggen keuzes besloten: Wat maak je groot, of juist klein? Welke kleuren gebruik je? Wat maak je zichtbaar? Elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld, schrijft Adrienne Simons.

Afbeelding

Voordringen in de rij is niet goed; en een ander voor laten gaan ook niet

‘Mag ik voor? Ik heb niet zo veel', zei een vrouw in de rij tegen columnist Rinke Verkerk. ’Ik wil zelf straks ook de winkel wel weer eens uit. Dus nee.’

Afbeelding

De democratie bewaren voor de toekomst? Dan is meer waardigheid en mildheid nodig

Is onze democratie klaar voor de uitdagingen van de toekomst? Het lijkt alsof ze in haar voegen kraakt. Er is hoop, maar dat vraagt wel nieuw leiderschap, schrijft filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.