3 februari 2023 om 19:02

Minachting voor christelijke zending? Het seculiere Europa wil Afrikanen nog steeds opvoeden

Ze zei het dus echt. Het staat in de krant. D66-politica Samira Rafaela vindt dat we vanuit Europa andere samenlevingen moeten ‘opvoeden’ in de Europese visie op mensenrechten (ND 28 januari). Landen uit Afrika moeten massaal hun wet- en regelgeving over abortus en lhbt+-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de machtige Europese Unie willen. Het betekent ook seksuele voorlichting op scholen naar westers model. Afrikaanse leiders zijn not amused. Ze worden gedwongen verdragen te onderschrijven die zonder hen zijn opgesteld en ver van hun cultuur afstaan, aldus Samuel Acuti, lid van het Oegandese parlement. ‘De EU reikt zo tot in onze slaapkamer en schrijft ons voor hoe wij onze kinderen opvoeden, naar Europees model. Het is ronduit koloniaal gedrag.’

Onthullend. Verlichte Europeanen wekken de indruk dat zij afscheid hebben genomen van de drang tot opvoeden van Afrikaanse landen. De werkelijkheid is anders. Een bevoogdende houding is klaarblijkelijk wel oké als het gaat om de zogeheten universele mensenrechten, die steeds verder uitgesponnen worden door een verlichte voorhoede. Onthoud dit als er met minachting over christelijke zending wordt gesproken – of als je dat zelf doet. De minachting komt niet zozeer voort uit weerstand tegen opvoedings- en zendingsdrift. Want die weerstand is blijkbaar helemaal niet zo groot. Doorslaggevender zal zijn: vervreemding v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.

Afbeelding

Hoe vaak je 'het' doet als stel, zegt niets over de kwaliteit van jullie seksleven

Als mensen mij vragen wat nou een normale seks-frequentie is, pareer ik de vraag meestal vakkundig, schrijft Cocky Drost. 'Stop met je afvragen hoe vaak per week normaal is, maar besteed onbevangen tijd en aandacht aan elkaar.'

Afbeelding

Witte lakens hangen in het ziekenhuis, als protest tegen onderbetaling, als tekens van uitbundige liefde

Witte protestlakens in het ziekenhuis. Oncoloog Pieter Poortman ziet er tekens in van uitbundige liefde. Zouden ze gezien worden in de boardrooms, de steriele Haagse paleizen, de hoogpolige tapijtgangen van verzekeraars?

Afbeelding

Waarom ik ondanks al het gepraat over koetjes en kalfjes graag naar verjaardagen blijf gaan

De kinderen, een nieuwe baan, een sport, muziek, dominees en televisieprogramma's zijn op een verjaardag vaak onderwerp van gesprek. En daar is niets mis mee, vindt Roeland van Mourik.

Afbeelding

'Ik ben mezelf niet of nooit geweest.' Wat is het geheim achter de comeback van Acda en de Munnik?

2023 wordt het jaar van de comeback van het popduo Acda en de Munnik. Wat is het geheim van deze 'gewone jongens' uit Amsterdam? Ze combineren het volkse met kleinkunst, telkens is er die rafelrand van diepzinnigheid.

Afbeelding

Houd de mogelijkheid open dat de staat en zijn gezagsdragers bewust kwaad kunnen doen

De Haagse verdedigingslinie dat iedereen zo hard zijn of haar best doet, of zulke goede bedoelingen en intenties heeft, is problematisch: het doet alsof gevolgen er niet toe doen, betoogt Henk den Uijl.

Afbeelding

De zelfscanner ontslaat je van veel gedoe bij de kassière, maar voor je het weet ben je een dief

De zelfscankassa hoort niet thuis in deze wereld. Het is een onding als iedereen maar alles kan grijpen uit schappen vol verleidingen. Toch houdt Reina Wiskerke van de zelfscanner.

Afbeelding

Goede vrijdag: Strak spant prikkeldraad de kroon langs Europa's harde zoom

Adrian Verbree schreef een liedtekst op de melodie van ‘Goede Vrijdag’. ‘Zij schieten er op elkaar met lood / en bidden er het schietgebed / of God hen uit de loopgraaf redt.’

Afbeelding

Een liefdesverklaring aan de kerk. Nergens anders mag je met de engelen meezingen.

Bloeien waar God je geplant heeft, het is een prachtig idee, stelt columnist Wim Houtman. ‘Aan de andere kant: dit leven is gebroken en weerbarstig. Het helpt niet altijd om daar een heel principieel geladen taxatie overheen te leggen.’