2 februari 2023 om 19:38

Nederlandse militairen leren Oekraïners schieten: vrijheid en democratie staan op het spel

Defensie is volop bezig Oekraïense collega’s bij te spijkeren. Dat gebeurt in vliegend tempo, met lange werkdagen. Nederlandse militairen trainden Oekraïners in Duitsland op de pantserhouwitser en in Engeland geven ze ze les op de schietbaan. Ook leren de Oekraïners vechten in stedelijk gebied. Hun opleiding is met stoom en kokend water ingekort tot een paar weken, vertelt luitenant-kolonel Elisabeth van der Steenhoven. ‘Het is prachtig om de inzet en motivatie te zien van onze jonge onderofficieren, hoe ze razendsnel collega’s maken van journalisten, verzekeringsadviseurs, kappers, bankiers en moeders uit Oekraïne.’

Tegelijk telt Defensie nu 9000 vacatures. Hoog tijd voor koffie, op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Eén wand hangt vol embleemschildjes van eenheden, brigades en missies, ik voel me meteen thuis als ex-dienstplichtige. Daar komt nog iets bij. Deze gedreven officier heeft een bijzonder familieverhaal, het gaat over haar Poolse grootouders. Die zijn door de nazi’s en de Russen verjaagd uit West-Oekraïne. Geeft dat haar een extra drive? Haar moeder Irene in elk geval wel. ‘Zij is nu bijna 90 en ik moest alle zeilen bijzetten om haar tegen te houden, ze wilde spoorslags zelf naar Oekraïne om te helpen en te vechten.’ Wat een spirit, zo kennen we onze Polen weer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestresste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.

Afbeelding

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn gedachten over gelijkheid hebben zich verder ontwikkeld. Ik ben nu zo ver het begrip te willen afschaffen en te vervangen, schrijft theoloog Almatine Leene. 'Het begrip veroorzaakt onduidelijkheid en verwarring.'

Afbeelding

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. 'Maar ik pas daar niet'

Het dorp uit je jeugd; columnist Rinke Verkerk keert er even naar terug. Het voelt haar zo vertrouwd aan, maar tegelijk zo vervreemdend. 'Want je woonde er wel, maar je paste er niet.'

Afbeelding

Mijn partner praat met een kinderstemmetje in bed: 'Ze verandert in iemand anders'

‘Als duidelijk is dat hij seks wil, dan verandert er iets in mij. Ik word klein en onzeker en raak verward', vertelt een vrouw aan seksuoloog Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Ik heb me zitten verkneukelen tijdens de verkiezingsavond: de gewone mensen zoals ik zijn weer in beeld

'Ik ben blij dat de fatsoenlijke, broodnuchtere tegenstem van Caroline van der Plas en de haren de onfatsoenlijke stem van vele politici tot zwijgen heeft gebracht', schrijft columnist Bart Jan Spruyt.

Afbeelding

Ik heb gehuild, gegriend en op muren gebonkt, maar niets mocht baten: dit is mijn een na laatste column

‘Dit ga je niet leuk vinden.’ Zo sprak de hoofdredacteur tot Roeland van Mourik. ‘We gaan stoppen met je column.’ Na deze boodschap liet hij z’n koppie hangen en veerde slechts zelden op van iets dat wél vrolijk was.

Afbeelding

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

Zijn christenen geobsedeerd door seks, zoals een ND-podcast onlangs suggereerde? Pas op dat gesprekken over seks en geloof niet gevoerd worden aan de hand van karikaturen, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Indiërs denken vanuit de gemeenschap, Nederlanders vanuit het individu

Vorige week kwam mijn schoonfamilie langs … met z’n veertienen, schrijft columnist Paulien Vervoorn. Ze vroeg aan haar Indiase vriendin hoe zoiets wordt afgesproken. Wat bleek: Familierelaties functioneren in India zo anders dan in Nederland.

Afbeelding

Wat doen jongeren als vader Jakob levensecht voor hen staat? Kiezen ze voor waarheid of leugen?

Er liggen voor ouders, docenten en jeugdwerkers talloze kansen om jonge mensen spelenderwijs te vormen, schrijft jongerenwerker Corjan Matsinger. 'Wat als we in de religieuze vorming nu eens alles op het spel zetten?'