2 februari 2023 om 19:38

Nederlandse militairen leren Oekraïners schieten: vrijheid en democratie staan op het spel

Defensie is volop bezig Oekraïense collega’s bij te spijkeren. Dat gebeurt in vliegend tempo, met lange werkdagen. Nederlandse militairen trainden Oekraïners in Duitsland op de pantserhouwitser en in Engeland geven ze ze les op de schietbaan. Ook leren de Oekraïners vechten in stedelijk gebied. Hun opleiding is met stoom en kokend water ingekort tot een paar weken, vertelt luitenant-kolonel Elisabeth van der Steenhoven. ‘Het is prachtig om de inzet en motivatie te zien van onze jonge onderofficieren, hoe ze razendsnel collega’s maken van journalisten, verzekeringsadviseurs, kappers, bankiers en moeders uit Oekraïne.’

Tegelijk telt Defensie nu 9000 vacatures. Hoog tijd voor koffie, op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Eén wand hangt vol embleemschildjes van eenheden, brigades en missies, ik voel me meteen thuis als ex-dienstplichtige. Daar komt nog iets bij. Deze gedreven officier heeft een bijzonder familieverhaal, het gaat over haar Poolse grootouders. Die zijn door de nazi’s en de Russen verjaagd uit West-Oekraïne. Geeft dat haar een extra drive? Haar moeder Irene in elk geval wel. ‘Zij is nu bijna 90 en ik moest alle zeilen bijzetten om haar tegen te houden, ze wilde spoorslags zelf naar Oekraïne om te helpen en te vechten.’ Wat een spirit, zo kennen we onze Polen weer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vissen op oud ijzer in Spakenburg, daar word je niet overspannen van. Maar misschien wel rijk

Spakenburg is altijd al zo’n plek waar zich van alles laat vermoeden, dat verborgen ligt onder de waterspiegel, schrijf Hilbrand Rozema. Maar wat ligt er allemaal op de bodem? Als je dat eens wist.

Afbeelding

Deze schrijfster benaderde honderd jaar geleden de homo positief en bijna iedereen viel over haar heen

God’s gevangene, een roman over een homoseksuele man, van schrijfster Wilma viert zijn honderdjarig bestaan. Dit wordt op de Vrije Universiteit herdacht. Hans Werkman zal er een sonnet van Willem de Mérode voorlezen.

Afbeelding

Kijk in de beerput, naar de ellende die het jou mogelijk maakt te leven zoals je leeft

We leven in een wereld waarin we de ogen van kweekgarnalen afknippen voor een efficiënter kweekproces. Lysanne van de Kamp wil de ellende achter onze consumptie zien, ook al is het voor haar een marteling.

Afbeelding

'Als puber ben ik nooit verliefd geweest op een meisje', zei hij. 'Ik deed soms alsof'

'Ik weet niet wat ik moet doen', begint hij. Tegenover Feniks de la Fosse zit een jongeman van begin twintig. 'Ik hou heel veel afstand en vermijd aanraking, want ik ben veel te bang voor wat er anders zou kunnen gebeuren.'

Afbeelding

Misschien zijn we wel een beetje ontspoord als het om publieke gebeden gaat

Wim Dekker haakt bij gebeden steeds vaker af, in het bijzonder bij voorbeden. 'Het is juist dat verlangen naar verbinding en herkenning waar ik last van begin te krijgen.'

Afbeelding

Klimaatijver: het gaat er niet om de aarde te redden, maar om de aarde te sparen

Hoe kun je als christen de strijd van christenen voor een leefbare aarde in een kwaad daglicht stellen? Tijdschrift Het Zoeklicht biedt een snelcursus. Reina Wiskerke trekt er lessen uit.

Afbeelding

De Geest wijst, voor zover ik weet, nooit naar zichzelf, altijd naar Christus

Hoe deed hij, visser uit Galilea, dat: breed Joël uit het hoofd citeren, psalmen aanhalen, verbanden leggen? Met taal spelend: het kwam hem aanwaaien. Het moet de over hem uitgegoten Geest zijn geweest die hem hiertoe in staat stelde.

Afbeelding

Wonderwel vond de man een nieuwe echtgenote. Maar dat loste de rouw niet op

Rouw is helaas geen probleem dat kan worden opgelost. Het is de keerzijde van de liefde, een gevoel dat je moet leren dragen, schrijft Kellly Keasberry.

Afbeelding

Bij autofabriek VDL Nedcar in Born vrezen 1800 mensen voor hun baan

Spanning in Limburg: er dreigt een massa-ontslag, nota bene bij de enige personenautofabriek van Nederland. Hoeveel Mini’s zullen er nog van de band rollen in Born?