Gods ideeën over hoe een samenleving moet functioneren hebben nog altijd relevantie
Vorige maand was er groot nieuws. Een zeer prominente Israëlische rabbijn zette de eerste stap in de richting van een kosjere cheeseburger. Rabbijn Lau liet weten dat hij kweekvlees als ‘pareve’ beschouwd. In kasjroet, de voedingswetten van het jodendom, is pareve een classificatie van eten dat geen zuivel of vlees bevat. Deze classificatie is relevant omdat de strikte scheiding van melk en vlees één van de pilaren van kasjroet is. Als een hamburger van kweekvlees niet als vlees wordt aangemerkt, kun je er als religieuze Jood met een gerust hart een lekker kaasje of roomsausje bijdoen.
Hoewel je kunt discussiëren over de interpretatie van allerlei bijbelse regelgeving, vind ik het mooi dat iemand als rabbijn Lau de essentie van de Wet zoekt en durft mee te bewegen. In Israël loop ik echter ook vaak tegen situaties aan waarin allerlei kunstgrepen toegepast worden om het juk van de Wet te verlichten. Mijn eerste kennismaking met zo’n fenomeen was de Sjabbatlift.
Een religieuze Jood gebruikt geen elektriciteit tijdens de Sjabbat op grond van Exodus 35 vers 3. Dus stel, je woont in een flat en je bent lui of slecht ter been, hoe kom je dan je huis in en uit? De Sjabbatlift biedt uitkomst. De lift stopt automatisch op iedere verdieping, zonder dat iemand op de knoppen hoeft te drukken. Het gaat de hele dag, volledig automat..