1 februari 2023 om 15:56
Als een hamburger van kweekvlees niet als vlees wordt aangemerkt, kun je er als religieuze Jood met een gerust hart een lekker kaasje of roomsausje bijdoen.
beeld istock

Gods ideeën over hoe een samenleving moet functioneren hebben nog altijd relevantie

Vorige maand was er groot nieuws. Een zeer prominente Israëlische rabbijn zette de eerste stap in de richting van een kosjere cheeseburger. Rabbijn Lau liet weten dat hij kweekvlees als ‘pareve’ beschouwd. In kasjroet, de voedingswetten van het jodendom, is pareve een classificatie van eten dat geen zuivel of vlees bevat. Deze classificatie is relevant omdat de strikte scheiding van melk en vlees één van de pilaren van kasjroet is. Als een hamburger van kweekvlees niet als vlees wordt aangemerkt, kun je er als religieuze Jood met een gerust hart een lekker kaasje of roomsausje bijdoen.

Hoewel je kunt discussiëren over de interpretatie van allerlei bijbelse regelgeving, vind ik het mooi dat iemand als rabbijn Lau de essentie van de Wet zoekt en durft mee te bewegen. In Israël loop ik echter ook vaak tegen situaties aan waarin allerlei kunstgrepen toegepast worden om het juk van de Wet te verlichten. Mijn eerste kennismaking met zo’n fenomeen was de Sjabbatlift. 

Een religieuze Jood gebruikt geen elektriciteit tijdens de Sjabbat op grond van Exodus 35 vers 3. Dus stel, je woont in een flat en je bent lui of slecht ter been, hoe kom je dan je huis in en uit? De Sjabbatlift biedt uitkomst. De lift stopt automatisch op iedere verdieping, zonder dat iemand op de knoppen hoeft te drukken. Het gaat de hele dag, volledig automat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestresste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.

Afbeelding

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn gedachten over gelijkheid hebben zich verder ontwikkeld. Ik ben nu zo ver het begrip te willen afschaffen en te vervangen, schrijft theoloog Almatine Leene. 'Het begrip veroorzaakt onduidelijkheid en verwarring.'

Afbeelding

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. 'Maar ik pas daar niet'

Het dorp uit je jeugd; columnist Rinke Verkerk keert er even naar terug. Het voelt haar zo vertrouwd aan, maar tegelijk zo vervreemdend. 'Want je woonde er wel, maar je paste er niet.'

Afbeelding

Mijn partner praat met een kinderstemmetje in bed: 'Ze verandert in iemand anders'

‘Als duidelijk is dat hij seks wil, dan verandert er iets in mij. Ik word klein en onzeker en raak verward', vertelt een vrouw aan seksuoloog Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Ik heb me zitten verkneukelen tijdens de verkiezingsavond: de gewone mensen zoals ik zijn weer in beeld

'Ik ben blij dat de fatsoenlijke, broodnuchtere tegenstem van Caroline van der Plas en de haren de onfatsoenlijke stem van vele politici tot zwijgen heeft gebracht', schrijft columnist Bart Jan Spruyt.

Afbeelding

Ik heb gehuild, gegriend en op muren gebonkt, maar niets mocht baten: dit is mijn een na laatste column

‘Dit ga je niet leuk vinden.’ Zo sprak de hoofdredacteur tot Roeland van Mourik. ‘We gaan stoppen met je column.’ Na deze boodschap liet hij z’n koppie hangen en veerde slechts zelden op van iets dat wél vrolijk was.

Afbeelding

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

Zijn christenen geobsedeerd door seks, zoals een ND-podcast onlangs suggereerde? Pas op dat gesprekken over seks en geloof niet gevoerd worden aan de hand van karikaturen, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Indiërs denken vanuit de gemeenschap, Nederlanders vanuit het individu

Vorige week kwam mijn schoonfamilie langs … met z’n veertienen, schrijft columnist Paulien Vervoorn. Ze vroeg aan haar Indiase vriendin hoe zoiets wordt afgesproken. Wat bleek: Familierelaties functioneren in India zo anders dan in Nederland.

Afbeelding

Wat doen jongeren als vader Jakob levensecht voor hen staat? Kiezen ze voor waarheid of leugen?

Er liggen voor ouders, docenten en jeugdwerkers talloze kansen om jonge mensen spelenderwijs te vormen, schrijft jongerenwerker Corjan Matsinger. 'Wat als we in de religieuze vorming nu eens alles op het spel zetten?'