3 februari 2023 om 00:59
Pieta van Beek (links) schrijft voor de bijna blinde Ida Gerhardt een telefoonnummer in grote letters.
beeld Hans Werkman

Ida Gerhardt, met de klassieke vorm van haar poëzie, zegt mij veel meer dan de meeste moderne dichters

In Kampen stond ik in de jaren zestig voor het raam van mijn lokaal wel eens te kijken naar de overkant van het schoolplein. Daar zag ik een plompe stenen rechthoek, het stedelijk gymnasium. Achter die ramen gaf Ida Gerhardt tot 1951 oude talen. Vaak dacht ik dan aan de vlinder die in een van Gerhardts sonnetten door zo’n dicht raam probeert te ontsnappen. ‘Ik las de Phaedo met mijn vijfde klas’, zo begint dat gedicht. De ‘ik’ legt net uit aan de klas dat ‘ziel’ en ‘vlinder’ in het Grieks hetzelfde woord hebben.  

Ik trek de smalle bundel waar het gedicht in staat nog eens uit de kast, Sonnetten van een leraar (1951), de mooiste serie schoolgedichten die ik ken. Ik blader naar die vlinder. Wat een prachtig gedicht.

Het was een dagpauwoog. En ieder zag

de purperen gloed, die op zijn vleugels lag;

de ogen, waar het aetherblauw in brandt…

Achterin het boekje vind ik een sonnet dat ik vergeten ben. ‘De werksters’ staat erboven. Ida Gerhardt vertelt dat ze nooit bang is voor haar superieuren, maar dat ze zich tegenover de schoolschoonmaaksters altijd ‘een schuldig kind’ voelt. Als ze per ongeluk op een dweil stapt, doet ze dat ‘met mijn profane voet’. Komt het door ‘schaamte – dat een ander voor mij schrobt’? Op een keer als ze thuiskomt, doet ze iets geks..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een liefdesverklaring aan de kerk. Nergens anders mag je met de engelen meezingen.

Bloeien waar God je geplant heeft, het is een prachtig idee, stelt columnist Wim Houtman. ‘Aan de andere kant: dit leven is gebroken en weerbarstig. Het helpt niet altijd om daar een heel principieel geladen taxatie overheen te leggen.’

Afbeelding

Wel eens over nagedacht een kind of jongere een plekje te geven in uw huis?

Wat zou er gebeuren als er nóg zorgvuldiger gekeken wordt of zevenduizend kilometer afstand tussen de jongere en zijn of haar familie de beste oplossing is? Pien van der Hoff-Visser vertelt over haar pleegkind uit Saba.

Afbeelding

Als wolven zich niet laten stoppen door 'wolfwerende hekken' - wat dan?

Als de hekken om wolven weg te weren niet meer helpen en ze springen er gewoon overheen - wat dan, vraagt Hilbrand Rozema zich af. Schapenhoudster Ellen uit Heteren treurt om 21 dode schapen.

Afbeelding

Het volk wil compassie zien, maar de top van het Openbaar Ministerie moet juist stoïcijns de misdaad blijven bestrijden

Ineens bemoeit iedereen zich ermee. Het Openbaar Ministerie reageert kil en stoïcijns op een kritisch rapport, is alom het verwijt. Maar dat moet juist, stelt Lody van de Kamp.

Afbeelding

Als iets stopt, kun je verdrietig zijn, maar je krijgt ook ruimte voor nieuwe avonturen

Stoppen is altijd een optie. Soms kies je daar zelf voor, soms kiest iemand voor je. Dat kan weemoedig maken, maar brengt ook ruimte voor nieuwe activiteiten en andere mensen.

Afbeelding

Om bang van te worden? De tijd glipt maar al te vaak door je vingers

In zijn laatste column staat Henk Algra stil bij angst voor klokken of de tijd. 'Bij de angst voor de tijd kan ik me wel wat voorstellen. Ik ervaar graag zekerheid, maar de tijd glipt me maar al te vaak door de vingers.'

Afbeelding

Geen seks voor het huwelijk? Ik denk dat in gesprekken met tieners andere vragen belangrijker zijn

Wat vertel je als christelijke opvoeders nu eigenlijk aan je opgroeiende tieners over seks en relaties, vraagt Anita Zeldenrust zich af. Ze leerde van de monniken hoe anders te zijn zonder dat een ander op te leggen.

Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.