30 januari 2023 om 09:57
Sahar Noor is journalist, religiewetenschapper en expert diversiteit en inclusie voor verschillende organisaties.
beeld Harry Kleine

De Taliban beweren de ‘ware’ uitleg van de sharia in te voeren - waarom geldt die dan niet voor hun eigen dochters?

Het begon geleidelijk. Eerst verboden de Taliban vrouwen met mannen te werken en onderwijs te volgen. Gendersegregatie en hoofddoek werden weer verplicht. Nadat ze vorig jaar hadden beloofd de middelbare scholen voor meisjes open te stellen, besloten de Taliban die alsnog te sluiten. Duizenden tienermeisjes raakten uitgesloten van onderwijs. In mei bevalen de Taliban vrouwen zich in het openbaar volledig te bedekken, inclusief hun gezicht, om thuis te blijven en alleen met een mannelijke escorte tussen steden te reizen. In november werd de richtlijn: vrouwen mogen geen parken, kermissen, sportscholen en openbare baden betreden. In december mochten vrouwen niet meer in niet-gouvernementele organisaties werken. Reden voor veel buitenlandse hulporganisaties zich terug te trekken. Toen bereikte het genderapartheidsregime van de Taliban zijn hoogtepunt: vrouwen en meisjes worden geweerd van hogescholen en universiteiten.

moedige vrouwen

De moedige vrouwen die protesteren, worden hardhandig neergeslagen, de vrouwen zelf en de protesten. De 32-jarige oud-parlementariër Mursal Nabizada is in haar huis doodgeschoten. Haar keuze om in haar land te blijven en te vechten voor verandering kostte haar haar jonge leven. Afghaanse vrouwen en jonge meisjes vertellen op Twitter en Instagram dat de Taliban ‘bang zijn voor de kracht, moed en intellectualiteit’ van Afghaanse vrouwen. Een jonge vrouw stelt: ‘Ze verbieden ons onderwijs omdat ze dat zelf niet gehad hebben.’ Feitelijk klopt dit. De gemiddelde Talibanstrijder heeft alleen een Koranschool in Pakistan van binnen gezien. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op de Biblebelt zijn kiezers op drift geraakt. Wat betekent de BBB-zegetocht voor christelijke politiek?

De electorale verovering door BBB van de Biblebelt voelt alsof reformatorische ouders op de Veluwe opeens massaal hun kinderen naar een openbare school sturen. Is het evangelie dan niet meer politiek relevant?

Afbeelding

KLM die mensen verleidt op vliegvakantie te gaan, dat knaagt aan mijn wilskracht om duurzaam te leven

Grote groepen bruiloftsgasten vliegen heen en weer naar exotische locaties. Uitgerekend de publieke omroep draagt bij aan de populariteit van ‘groots trouwen in het buitenland', schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Dat BBB'ers terugverlangen naar het gewone leven is begrijpelijk. Maar daarin schuilt ook een risico

Ik genoot van de provinciale lijsttrekkers van BBB, schrijft columnist Wim Dekker. Geen gelikte antwoorden, geen mediatraining. Hun verlangen naar gemeenschapszin is invoelbaar. Maar dat kan ook de ogen doen sluiten.

Afbeelding

'Uw oordopjes zijn elektrisch!', zegt de gestreste beveiliger op het vliegveld

Vliegen... verbijsterend, wat we daar allemaal voor over hebben. Op je sokken op de vieze vloer staan bij de security bijvoorbeeld, met je riem uit je broek. Gekkenwerk.

Afbeelding

Schaf gelijkheid af: als je het systeem wil aanpakken, is er veel meer nodig

Mijn gedachten over gelijkheid hebben zich verder ontwikkeld. Ik ben nu zo ver het begrip te willen afschaffen en te vervangen, schrijft theoloog Almatine Leene. 'Het begrip veroorzaakt onduidelijkheid en verwarring.'

Afbeelding

Via Google Streetview wandelt Rinke door het dorp van haar jeugd. 'Maar ik pas daar niet'

Het dorp uit je jeugd; columnist Rinke Verkerk keert er even naar terug. Het voelt haar zo vertrouwd aan, maar tegelijk zo vervreemdend. 'Want je woonde er wel, maar je paste er niet.'

Afbeelding

Mijn partner praat met een kinderstemmetje in bed: 'Ze verandert in iemand anders'

‘Als duidelijk is dat hij seks wil, dan verandert er iets in mij. Ik word klein en onzeker en raak verward', vertelt een vrouw aan seksuoloog Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Ik heb me zitten verkneukelen tijdens de verkiezingsavond: de gewone mensen zoals ik zijn weer in beeld

'Ik ben blij dat de fatsoenlijke, broodnuchtere tegenstem van Caroline van der Plas en de haren de onfatsoenlijke stem van vele politici tot zwijgen heeft gebracht', schrijft columnist Bart Jan Spruyt.

Afbeelding

Ik heb gehuild, gegriend en op muren gebonkt, maar niets mocht baten: dit is mijn een na laatste column

‘Dit ga je niet leuk vinden.’ Zo sprak de hoofdredacteur tot Roeland van Mourik. ‘We gaan stoppen met je column.’ Na deze boodschap liet hij z’n koppie hangen en veerde slechts zelden op van iets dat wél vrolijk was.