26 januari 2023 om 12:09
Zoals dat vaker gaat, vertellen ze elkaar waarnaartoe ze onderweg zijn.
beeld anp

Praat over de kerk als een wereldwijde beweging, dat zet haar in een ander licht

Een man stapt het vliegtuig in, vindt zijn stoel en komt naast een vrouw te zitten met wie hij een gesprekje begint. Zoals dat vaker gaat, vertellen ze elkaar waarnaartoe ze onderweg zijn en daarna komt het gesprek op hun werk. De vrouw vertelt daar iets over en daarna de man: ‘Ik werk bij een multinational die in bijna alle landen, in elke stad of dorp wel een of meerdere vestigingen heeft. We houden ons bezig met het verlichten van armoede, recht en verzoeningswerk en zijn betrokken bij onderwijs en zorg. Eigenlijk houden we ons bezig met alles tussen geboorte en sterven.’ De vrouw is onder de indruk en vraagt heel nieuwsgierig wat de naam van het bedrijf is. De man antwoordt opgetogen: ‘Dat noemen we de kerk’.

verjaardag

Pastor J. John had direct kunnen zeggen predikant te zijn. Het zou een stuk saaier zijn geweest en vooroordelen oproepen die niet per se positief zijn. De kerk heeft in zekere zin een imagoprobleem. Ook onder christenen. Is dat terecht? Er zijn vast genoeg redenen te bedenken waarom dat gerechtvaardigd is en het vraagt voorzichtigheid maar ook creativiteit om over de kerk te spreken. Het helpt in elk geval om de kerk als een wereldwijde beweging neer te zetten en niet alleen als de gemeente in de buurt waar je op zondag naartoe (kunt) gaan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij alle politieke ophef is er altijd nog de lange adem van de geschiedenis. Dat relativeert een hoop

Het is symbolisch dat Romeinse vondsten uitgerekend in de oude ABN AMRO liggen, een van de vele banken die eerdaags nog 10 procent aan waarde verloren door een crisis bij Credit Suisse, schrijft Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Zijn mensen verleerd afstand te houden? Dat was voor de anderhalve-meter-maatschappij ook gebruikelijk

Scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter sinds corona. Sophia Geuze vreest dat zij niet de enige zijn die zich anders zijn gedragen na corona. Ze merkt dat er meer is veranderd.

Afbeelding

Beeldschermen en oordopjes sluiten reizigers van elkaar af, tot zich iets voordoet dat de situatie omdraait

Ergens voelt Sahar Noor zich medeplichtig aan de verzuchtingen van haar medereiziger. Ze pakt haar laptop, opent die en begint als een bezetene haar mijmeringen op te tekenen.

Afbeelding

Ongenoegen als een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'

De verkiezingsuitslag voelt voor columnist Gerard ter Horst als een slechte afdronk. Pas op voor ongenoegen, het is een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'.

Afbeelding

Word ik met al die rampberichten uit Oekraïne, Turkije, Afghanistan en nu Somalië haast wanhopig?

Ik weet dat ik de last van de hele wereld niet op mijn schouders hoef te nemen, schrijft Aad Kamsteeg, maar hij vraagt zich wel af: waarom al die ellende daar, in de rest van de wereld?

Afbeelding

Je hoeft over onrecht in Israël niet te zwijgen. Maar haal de Shoah er niet bij

Jan-Willem Wits kijkt terug op de ‘akelige uitglijder’ van een kerkelijke delegatie die Palestina bezocht. ‘De herinnering aan de Shoah mag je nooit gebruiken om Joden de les te lezen.’

Afbeelding

In het stemhokje maakte ik het vakje van de VVD rood, hoe dat kwam is een kort verhaal

Verkiezingsuitslagen komt voort uit een ondoorzichtige brij van menselijke overwegingen, schrijft Reina Wiskerke. En toch menen analisten dat ze een helder beeld geven van wat er aan de hand is in Nederland.

Afbeelding

Ik heb mijn les geleerd: een broedende kip moet je met rust laten

De manier waarop de hennen voor hun eieren zorgen, maakt Rinke Verkerk een beetje jaloers. 'Kippen lezen geen fora over hoe ze het beste kunnen bevallen. Ze vertrouwen op hun instinct.'

Afbeelding

'Wat moet er anders? Ik moet niks.' Stop met het werkwoord 'moeten', wees creatiever

Redacteur Gerard ter Horst weet wat er anders moet: vermijd het woord 'moeten', het is dwingend van aard en wordt vaak gebruikt als doekje voor het bloeden. 'Moeten is naar zijn betekenis dwingend van aard.'