24 januari 2023 om 18:19

Het is prachtig nieuws dat steeds meer bibliotheken hun boetes afschaffen

Als je iets koopt en de winkelier rekent er te weinig voor af, wat doe je dan? Daar kreeg ik vroeger thuis precieze instructies voor: dan maak je daar zelf de winkelier attent op. Evenzo als je te veel wisselgeld krijgt: dan geef je het teveel terug. Het zijn waardevolle lessen. Want stelen is meer dan iets van een ander afpakken. Het is ook: weigeren op te komen voor belangen van anderen die zich benadelen – of benadeeld worden – ten gunste van jou. Pas later drong tot me door hoe ver dit principe strekt als je kijkt naar de gevolgen van onze westerse consumptie.

Er kwamen andere dimensies bij. Als buschauffeurs actie voerden en de reis gratis maakten, stond mijn moeder erop geld voor de reis bij hen achter te laten. Weigerden treinconducteurs kaartjes te knippen om hun werkgever op de knieën te krijgen, dan drukte m’n moeder mij op het hart wél een kaartje te kopen bij het loket. Preciesheid wat stelen betreft, vermengde zich hier met een gereformeerde afkeer van stakingen. Ik kijk nu anders tegen acties van werknemers aan. Ze vormen vaak een noodzakelijk tegenwicht voor de macht van machtigen. Maar nog steeds koester ik het idee dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je doet of laat. Acties van anderen zijn geen excuus om die verantwoordelijkheid te ontlopen. Of je meedoet of niet, is jouw ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verrassend, een über-hippe boekwinkel in een Arnhemse volkswijk. Maar je voelt dat het schuurt

In de Arnhemse volkswijk Klarendal is een wonderlijke verschuiving gaande. Tussen huizen waar je de armoede aan afziet, ziet Hilbrand Rozema kunstboetieken, ateliers, restaurants en andere hangplekken verschijnen.

Afbeelding

Wie een huismus genoemd wordt, ervaart dat niet als compliment, maar een huismus-vriendin is juist heerlijk

Niemand wordt graag een huismus genoemd, maar wat is er erg aan? De huismus is altijd in de buurt en is bovendien heel sociaal. Beter een huismus als een vriendin dan een exotische vogel die je nooit ziet, schrijft Sophia Geuze.

Afbeelding

Het mooiste nieuws van de week: een kerkleider als vredesduif

Een kerkleider die gaat bemiddelen bij een koninklijke familievete, dat is nieuws waar Gerard ter Horst van opkijkt. 'Soms schrijnt het, de inzet van deze stille werkers in het Koninkrijk.'

Afbeelding

Ja, nergens anders ter wereld ligt zo veel nadruk op eigen vrijheid. Maar is dat het hele verhaal over Europa?

Is westers denken zaligmakend? 'Een bezoek aan de verre naaste kan ertoe leiden dat je de eigen Europese cultuur zowel meer gaat waarderen als relativeren', schrijft columnist Aad Kamsteeg.

Afbeelding

Waarom een privé-chauffeur voor de kardinaal? Dat moet het aartsbisdom Utrecht uitleggen

Een vacature voor privé-chauffeur en onlangs een dure opknapbeurt voor het aartsbisschoppelijk paleis. Terwijl kerken sluiten en parochies van geldnood omvallen. Wie legt het uit?

Afbeelding

Minachting voor christelijke zending? Het seculiere Europa wil Afrikanen nog steeds opvoeden

Ze zei het echt. D66-politica Samira Rafaela vindt dat we Afrikaanse landen moeten ‘opvoeden’ via de EU-handelscontracten. Waren we het kolonialisme niet voorbij?

Afbeelding

De opdracht om de geschiedenis niet te vergeten, betekent: volg dagelijks het nieuws, kijk het Journaal

Columnist Gerard ter Horst weet wat er anders moet: wie de geschiedenis niet wil vergeten, kan het beste dagelijks het nieuws volgen - kijk iedere dag het Journaal.

Afbeelding

Ik ben schuldig: ik heb drie - ja, drie! - kinderen op de wereld gezet

'Zolang jij nog kinderen baart, ga ik mijn afval niet eens scheiden', zei een vriendin tegen Rinke Verkerk. Maar zijn die drie kleintjes, met hun zachte handjes en nieuwsgierige ogen, echt onderdeel van het probleem?

Afbeelding

Ik was op een zwemexamen waar met geen woord over het examen werd gesproken

Alles wat neigde naar een test, waarvoor je ook kon zakken, werd weggemoffeld en toegedekt met grappen. En de toeschouwers werden door de badjuffrouw in het complot betrokken. George Harinck vond het nogal vervreemdend.