19 januari 2023 om 16:06
Cocky Drost
beeld ND

Als je partner een appaire heeft. ‘Hij zegt dat hij gewoon veel bevestiging nodig heeft’

‘Mijn man appt heel veel met een andere vrouw. Soms hele ochtenden of avonden. Hij zegt dat hij het fijn vindt als ze leuk op zijn berichtjes reageert en dat hij gewoon veel bevestiging nodig heeft. Ik wil hem vertrouwen en ik wil geen zeurende vrouw worden, maar ik heb hier geen goed gevoel bij. Wat moet ik doen?’

De rode vlaggen schieten omhoog bij het lezen van deze vraag. Dit is typisch een ‘appaire’: geen echte affaire, maar wel één per app. Een bedrieglijke, want het begint vaak vrij onschuldig: er wordt informatie uitgewisseld, misschien worden er wat foto’s gedeeld. Ook als je een relatie hebt, kan dit aanvankelijk onschadelijk lijken: er is geen fysiek contact en een beetje dollen, hoeveel kwaad kan dat? Iemand met een appaire is er vaak heel goed in zichzelf en anderen ervan te overtuigen dat het onschuldig en betekenisloos is. Maar dat is het niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.

Afbeelding

Ik ben een deugniet, hoog tijd om dat maar eens een keer ruiterlijk toe te geven

In deze wereld waarin alle mensen lijken te deugen is het hoog tijd voor een stevig tegengeluid, vindt Roeland van Mourik. Diep in hem herbergt zich namelijk een enorme aso.

Afbeelding

Zij heeft gezoend met een ander, hoe herstellen we het vertrouwen?

Ze vertelt dat ze een jaar geleden wat met een collega heeft gehad. Daarom slaapt ze nu meer dan een half jaar op de logeerkamer, schrijft Feniks de la Fosse over een vrouw die in haar praktijk om advies vraagt.

Afbeelding

Accepteer de positie van de kerk in het moderne Nederland, schreef hij aan zijn vriend

Een kerk die helder is in haar boodschap en rijk in haar liturgie strekt zich uit naar mensen die de leegheid van de geschiedenis ervaren. Bart Jan Spruyt verbindt het werk van W. Aalders met dat van Dirk de Wachter.

Afbeelding

Praat over de kerk als een wereldwijde beweging, dat zet haar in een ander licht

De kerk heeft een imagoprobleem, weet dominee Almatine Leene. Het helpt om de kerk als een wereldwijde beweging neer te zetten. En dus niet alleen als de gemeente in de buurt waar je op zondag naartoe kunt gaan.

Afbeelding

De deuren naar de Nederlandse samenleving zijn zwaar. Je moet flink kunnen duwen

Een klein beetje verscholen in hun hidjab zitten twee Afghaanse zusjes tegenover Carien Heinhuis. ‘Hun huid is bleek en hun gezicht uitdrukkingsloos. Geen hoopvol begin.’

Afbeelding

De verloren zoon, hoe zou dat verhaal er vandaag de dag uitzien?

Het verhaal van de verloren zoon is een van de mooiste gelijkenissen uit de Bijbel, aldus Wim Houtman. ‘Maar tegenwoordig lijkt me de kans groter dat het anders zou gaan. Dat die zoon zou zeggen: ‘Ik wil niet meer dat je zo boven op me zit.’

Afbeelding

Het is prachtig nieuws dat steeds meer bibliotheken hun boetes afschaffen

Voor ouders met een beperkt budget vormen bibliotheekboeken een onberekenbare kostenpost zolang er boetes worden gehanteerd: fnuikend als je weinig te besteden hebt. Goed dat er bibliotheken zijn die deze dreiging uit de lucht halen, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Ik besloot mijn column te herschrijven. Laten we genieten van wat ons gegeven is

‘Wat voor mij normaal was, was voor hen was de sneeuw een wonder uit de hemel. Een moment dat ze nooit meer zullen vergeten.’ Bij het zien van hun vreugde in de sneeuw besefte John Hofwijks dat we best dankbaarder mogen zijn voor de kleine dingen in het leven.