7 januari 2023 om 02:00
Jan-Willem Wits
beeld Peter Boer

Wanneer kerken hun mond houden over vuurwerk, laten zij degenen voor wie ze moeten opkomen in de kou staan

‘Een ouderwetse horrornacht’, noemde oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam de jaarwisseling. Het ziekenhuis kreeg zeventien slachtoffers met oogletsel over de vloer, net zoveel als in de jaren vóór de coronapandemie. Ook andere ziekenhuizen rapporteerden over tientallen slachtoffers, waaronder een kind dat zwaargewond werd binnengebracht en een dode die viel na een ongeluk met carbidschieten. Daarnaast moest de politie regelmatig uitrukken vanwege branden, rellen en geweld tegen hulpverleners. Soms houden politieagenten blijvende gehoorschade over na te zijn bestookt met zwaar vuurwerk, aldus korpschef Henk van Essen, die daarom vindt dat ‘we als samenleving moeten nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden’.

Na twee jaar vuurwerkstilte vanwege corona gingen veel Nederlanders dit jaar weer volledig los met het afsteken van rotjes en vuurpijlen, soms al vanaf de vroege ochtend. Het aanhoudende knalbombardement stond mij dit jaar meer tegen dan bij eerdere edities. Hoe moet dit zijn voor getraumatiseerde Oekraïense vluchtelingen, die hier een veilig heenkomen dachten te vinden voor de oorlog in hun land, maar nu opnieuw geconfronteerd worden met de angstaanjagende geluiden van vuursalvo’s en bombardementen die zij zo goed kennen? Hoe zijn dieren, ouderen en (kleine) kinderen deze dagenlange orgie van explosies doorgekomen? En hoe moet het voelen als je wakker ligt van oplopende kosten voor levensonderhoud en een geëxplodeerde energierekening te..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De angst voor de vernieuwde Transgenderwet neem je niet weg met drogredenen

Angst voor de Transgenderwet is ongegrond, stelt de wetenschappelijke website Sociale Vraagstukken. Mooi! Maar dan moet de wetenschappelijke analyse wel hout snijden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Opwekking staat voor een vrolijke en vurige vroomheid. Maar bij de Geest hoort ook stilte

‘Het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent’, gaat terug op de vroege kerk: het allereerste Pinksterfeest. Maar een meer ingekeerde geloofsbeleving ontbreekt en die hoort er toch echt bij.

Afbeelding

Ik maak me druk om de schillen op mijn composthoop. Hoe elitair is dat?

Rinke Verkerk heeft een grote tuin, waarin ze zo ecologisch en duurzaam mogelijk bezig is. En toch wringt het. Want het bezitten van een lapje grond is alleen weggelegd voor de welgestelden.

Afbeelding

'Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur', zei de vierjarige. Wat doe je dan?

‘Sahar, ik moest laatst echt aan je denken. Ik heb je advies dringend nodig.’ Mijn buurvrouw is duidelijk overstuur. ‘Ik ben allergisch voor mensen met een donkere huidskleur’, had een kind uit haar klas gezegd.

Afbeelding

Schoonmaken, boodschappen halen: Vermeer laat zien dat dit is doortrokken van genadige schoonheid

Het alledaagse leven kunnen we maar al te vaak ervaren als sleur, een vreugdeloos moeten. Vermeer laat ineens zien dat zich hierin ook schoonheid meldt, als je maar goed kijkt, schrijft politiek filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Plotse inkijk in andermans broodje, op station Utrecht: het heeft iets grensoverschrijdends

Wat kan er misgaan bij het bestellen van een kaascroissant? Niks, toch? Het is immers geen handgranaat, het is gewoon een broodje. In Utrecht zorgt een twijfelachtige croissant voor danige ontregeling.

Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.