Een les voor onze overheid: soms wegen de voordelen van een robot gewoon niet op tegen de nadelen
Wat is geel en lenig en heeft vier poten maar geen kop? SPOT! Eerder dit jaar maakte prinses Beatrix kennis met de robothond van Boston Dynamics tijdens een werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee. Die kijkt of ze de viervoeter kan africhten voor surveillance en riskante klussen. De Amerikaanse stad San Francisco ging een stapje verder: sinds eind vorige maand mocht de politie er verdachten in een dreigende situatie doden met een ‘killerrobot’.
Het was vooral een kwestie van tijd voordat robots zouden worden gebruikt in het publieke domein. Ontwikkelaar Boston Dynamics liet de afgelopen jaren regelmatig zien dat SPOT zijn puppyfase ontgroeide: de robothond leerde zelfstandig deuren openen, traplopen en touwtje springen. Met z’n stalen huid bleek hij bovendien een ideale kameraad in crisissituaties. Geef ‘m een camera of wapen en je hoeft je eigen mensen niet meer op te offeren.
Toch was het besluit van San Francisco om ‘killerrobots’ te gaan gebruiken ondoordacht. Aanhangers van complottheorieën vrezen al jaren dat overheden in de toekomst robots zullen gebruiken om hun bevolking te decimeren. De deur openzetten voor gebruik van ‘killerrobots’ wakkert die angst – en de maatschap..