16 december 2022 om 20:01
De robothond van Boston Dynamics opent een deur.
beeld boston dynamics

Een les voor onze overheid: soms wegen de voordelen van een robot gewoon niet op tegen de nadelen

Wat is geel en lenig en heeft vier poten maar geen kop? SPOT! Eerder dit jaar maakte prinses Beatrix kennis met de robothond van Boston Dynamics tijdens een werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee. Die kijkt of ze de viervoeter kan africhten voor surveillance en riskante klussen. De Amerikaanse stad San Francisco ging een stapje verder: sinds eind vorige maand mocht de politie er verdachten in een dreigende situatie doden met een ‘killerrobot’.

Het was vooral een kwestie van tijd voordat robots zouden worden gebruikt in het publieke domein. Ontwikkelaar Boston Dynamics liet de afgelopen jaren regelmatig zien dat SPOT zijn puppyfase ontgroeide: de robothond leerde zelfstandig deuren openen, traplopen en touwtje springen. Met z’n stalen huid bleek hij bovendien een ideale kameraad in crisissituaties. Geef ‘m een camera of wapen en je hoeft je eigen mensen niet meer op te offeren.

Toch was het besluit van San Francisco om ‘killerrobots’ te gaan gebruiken ondoordacht. Aanhangers van complottheorieën vrezen al jaren dat overheden in de toekomst robots zullen gebruiken om hun bevolking te decimeren. De deur openzetten voor gebruik van ‘killerrobots’ wakkert die angst – en de maatschap..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minachting voor christelijke zending? Het seculiere Europa wil Afrikanen nog steeds opvoeden

Ze zei het echt. D66-politica Samira Rafaela vindt dat we Afrikaanse landen moeten ‘opvoeden’ via de EU-handelscontracten. Waren we het kolonialisme niet voorbij?

Afbeelding

De opdracht om de geschiedenis niet te vergeten, betekent: volg dagelijks het nieuws, kijk het Journaal

Columnist Gerard ter Horst weet wat er anders moet: wie de geschiedenis niet wil vergeten, kan het beste dagelijks het nieuws volgen - kijk iedere dag het Journaal.

Afbeelding

Ik ben schuldig: ik heb drie - ja, drie! - kinderen op de wereld gezet

'Zolang jij nog kinderen baart, ga ik mijn afval niet eens scheiden', zei een vriendin tegen Rinke Verkerk. Maar zijn die drie kleintjes, met hun zachte handjes en nieuwsgierige ogen, echt onderdeel van het probleem?

Afbeelding

Ik was op een zwemexamen waar met geen woord over het examen werd gesproken

Alles wat neigde naar een test, waarvoor je ook kon zakken, werd weggemoffeld en toegedekt met grappen. En de toeschouwers werden door de badjuffrouw in het complot betrokken. George Harinck vond het nogal vervreemdend.

Afbeelding

De respectvolle reactie van Sylvana Simons op excuses van Rutte maakte mij beschaamd. Over mijzelf

Ik was geneigd om Sylvana Simons in te schatten als aanschurkend tegen de radicalistas, schrijft Govert Buijs. Maar kijk eens hoe zij reageerde op de slavernij-excuses van Rutte! Ze betuigde respect. En daar zat ik dan.

Afbeelding

Ida Gerhardt, met de klassieke vorm van haar poëzie, zegt mij veel meer dan de meeste moderne dichters

De klassieke poëzie van Ida Gerhardt zegt columnist Hans Werkman meer dan de meeste moderne dichters. Haar Verzamelde Gedichten houdt hij zijn leven lang.

Afbeelding

Nederlandse militairen leren Oekraïners schieten: vrijheid en democratie staan op het spel

'Mijn Poolse moeder Irene wilde direct naar Oekraïne vertrekken, om zelf tegen de Russen te vechten', vertelt de Nederlandse militair Elisabeth. ‘Maar zij is bijna 90. Ik kon haar nog net tegenhouden.’

Afbeelding

'In deze plaats zal Ik vrede geven', staat er op een tot wooncomplex omgebouwd kerkgebouw in Bussum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meldde dat steeds meer kerken een andere functie hebben of dat daar naar wordt gezocht. In zijn woonplaats Bussum ligt dit nieuws letterlijk op straat, weet Roeland van Mourik.

Afbeelding

Heb je verliefdheid nodig voor een relatie? Een relatie is niet alleen maar gevoel

Wie ooit verliefd is geweest, zal toegeven dat het best een fijne toestand is. Toch wordt er te veel waarde gehecht aan de eis dat er verliefdheid moet zijn voor een relatie succesvol kan zijn, schrijft Cocky Drost.