6 december 2022 om 10:30
 Annemarie van Heijningen
beeld Dick Vos

Steeds als ik naar de foto’s in droeve lijstjes in mijn werkkamer kijk, ben ik even sprakeloos

Er zijn vele soorten leed in deze wereld en we kunnen niet alles dragen. Als elk nieuwsitem, iedere tragedie even heftig bij ons binnen zou komen, zouden we eraan te gronde gaan. Soms springt één thema in je leven naar voren waar je steeds opnieuw door wordt geraakt. Dieper dan door andere verschrikkingen. Misschien ligt daar dan een opdracht voor je. Zelf heb ik dat met de Shoah. De verbijstering die me beving toen ik op de basisschool erover hoorde, heeft me nooit meer losgelaten. Is dit werkelijk gebeurd met al die mannen, vrouwen en kinderen? Zijn die zomaar vermoord, ‘gewoon’ omdat ze Joods waren?

In het achterliggende jaar verbond ik via het Holocaust Namenmonument Nederland elk van onze vijf gezinsleden met een naam- en leeftijdgenoot die werd vermoord. Het was niet moeilijk om zowel een naamgenoot als leeftijdgenoot te vinden. Met meer dan 100.000 Nederlandse gedeporteerden is er keus genoeg. Vanaf deze plek wil ik het licht laten schijnen op elk van deze vijf.

parallelgezin

Michel (de roepnaam van mijn echtgenoot) Mozes Noach was een handelsagent, die in 1942 op 46-jarige leeftijd trouwde met de tien jaar jongere Louise van der Velde. Het huwelijk duurde minder dan een jaar; beiden werden op 19 februari 1943 in Auschwitz vermoord. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zon staat aan de lucht, wolken drijven langs en ergens hoor je 'tsjilp'. Ga naar buiten

Door het alom aanwezige, niet zelden inhoudsloze gekakel in onze samenleving, heeft Maria van Mierlo wel eens het gevoel dat alles aan elkaar hangt van meningen en steen.

Afbeelding

Het getuigt van wijsheid om zo nu en dan rust en ruimte te scheppen in de dagen

Door het alom aanwezige, niet zelden inhoudsloze gekakel in onze samenleving, heb ik wel eens het gevoel dat alles aan elkaar hangt van meningen en steen schrijft Maria van Mierlo in haar column.

Afbeelding

De opiniepagina's brengen mensen dichter bij elkaar: in een debat moet je je verdiepen in elkaar

Waarom heeft een krant opiniepagina's? Deze vraag lag de afgelopen maanden op tafel van de ND-redactie. 'We denken dat debat ook in een christelijke krant een plek moet krijgen.'

Afbeelding

Van salaris tot werkdruk: kerken zijn verantwoordelijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn

Een kerk in Poederoijen krijgt voor het eerst in honderd jaar een dominee. Dat is extreem, maar in heel kerkelijk Nederland dreigt een tekort aan voorgangers. ‘Laten kerken eens goed naar hun personeelsbeleid kijken.’

Afbeelding

Het gaat ver als een kerk zich vereenzelvigt met een goede-doelen-organisatie

Met 120 Nederlanders naar Kenia vliegen voor het goede doel? Een sponsorkind uitkiezen via een keuzemenu op internet? Houdt als kerk een beetje afstand tot allerhande geldwervingsmethoden, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Laat me je kaarten zien en ik zeg je wie je bent: elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld

In topografische kaarten liggen keuzes besloten: Wat maak je groot, of juist klein? Welke kleuren gebruik je? Wat maak je zichtbaar? Elke kaart communiceert een eigen wereldbeeld, schrijft Adrienne Simons.

Afbeelding

Voordringen in de rij is niet goed; en een ander voor laten gaan ook niet

‘Mag ik voor? Ik heb niet zo veel', zei een vrouw in de rij tegen columnist Rinke Verkerk. ’Ik wil zelf straks ook de winkel wel weer eens uit. Dus nee.’

Afbeelding

De democratie bewaren voor de toekomst? Dan is meer waardigheid en mildheid nodig

Is onze democratie klaar voor de uitdagingen van de toekomst? Het lijkt alsof ze in haar voegen kraakt. Er is hoop, maar dat vraagt wel nieuw leiderschap, schrijft filosoof Govert Buijs.

Afbeelding

Elke maand reizen Nederlandse klussers af naar Oekraïne. Ze helpen het land graag bij de wederopbouw.

Het begon in Leeuwarden, inmiddels komen ze overal vandaan: elke maand vertrekken gedreven vrijwilligers naar Oekraïne. Om te klussen in oorlogsgebied.