3 december 2022 om 06:20
Blijkbaar weet de belofte dat gegevens op Mastodon niet in handen van één commerciële partij vallen nog niet te overtuigen.
beeld anp / Jaap Arriens

Voorlopig is het nog rustig op Twitter-concurrent Mastodon, en opvallend gezellig

Sinds Twitter vorige maand door ondernemer Elon Musk werd overgenomen, belandde de blauwevogel-app in turbulent weer. Wie na alle interne wantoestanden verwachtte dat het sociale medium vleugellam zou zijn, komt echter bedrogen uit. Jawel, adverteerders zetten hun campagnes op een laag pitje en ongeveer een miljoen gebruikers verwijderden hun account, maar daarmee is Twitter nog niet verloren. De ervaring leert dat verstokte twitteraars het medium maar moeilijk kunnen loslaten. 

Bovendien vertaalde de ‘twexit’ zich niet in een massale verhuizing naar concurrent Mastodon. In de paar weken dat de miljoen Twitter-gebruikers de stekker uit hun account trokken, verwelkomde dat ‘decentrale sociale netwerk’ slechts 200.000 nieuwe leden. Blijkbaar weet de belofte dat gegevens op Mastodon niet in handen van één commerciële partij vallen nog niet te overtuigen.

Voorlopig is het dus nog rustig op het medium – en opvallend gezellig. Voor de retweets (‘boosts’) hoef je er niet te zijn, voor de reuring evenmin. Wat zou daar de oorzaak van zijn? De kleinschaligheid? Fatsoensnormen? Of gewoon een gedeelde passie?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie er in het voetbalstadion zitten? Kinderzieltjes met 'daddy issues'

Voetbal is emotie. Dat ervaart Rinke Verkerk als ze het tafereeltje voor de tv beziet. Job, haar man, zit vol in de wedstrijd; dan is hij boos, onbereikbaar en dan extatisch. De kinderen kijken hem verbaasd aan: wie is deze man?

Afbeelding

De lof voor Segers is huiswerk voor journalisten. 'Praten over christelijke politiek als folklore'

Journalisten die verveeld de politiek duiden, dat heeft een keerzijde, vindt socioloog Wim Dekker. 'Het haalt de angel uit de politiek. Het gaat niet meer over recht of gerechtigheid maar over kleinmenselijk geneuzel.'

Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.

Afbeelding

Ik ben een deugniet, hoog tijd om dat maar eens een keer ruiterlijk toe te geven

In deze wereld waarin alle mensen lijken te deugen is het hoog tijd voor een stevig tegengeluid, vindt Roeland van Mourik. Diep in hem herbergt zich namelijk een enorme aso.

Afbeelding

Zij heeft gezoend met een ander, hoe herstellen we het vertrouwen?

Ze vertelt dat ze een jaar geleden wat met een collega heeft gehad. Daarom slaapt ze nu meer dan een half jaar op de logeerkamer, schrijft Feniks de la Fosse over een vrouw die in haar praktijk om advies vraagt.

Afbeelding

Accepteer de positie van de kerk in het moderne Nederland, schreef hij aan zijn vriend

Een kerk die helder is in haar boodschap en rijk in haar liturgie strekt zich uit naar mensen die de leegheid van de geschiedenis ervaren. Bart Jan Spruyt verbindt het werk van W. Aalders met dat van Dirk de Wachter.

Afbeelding

Praat over de kerk als een wereldwijde beweging, dat zet haar in een ander licht

De kerk heeft een imagoprobleem, weet dominee Almatine Leene. Het helpt om de kerk als een wereldwijde beweging neer te zetten. En dus niet alleen als de gemeente in de buurt waar je op zondag naartoe kunt gaan.

Afbeelding

De deuren naar de Nederlandse samenleving zijn zwaar. Je moet flink kunnen duwen

Een klein beetje verscholen in hun hidjab zitten twee Afghaanse zusjes tegenover Carien Heinhuis. ‘Hun huid is bleek en hun gezicht uitdrukkingsloos. Geen hoopvol begin.’

Afbeelding

De verloren zoon, hoe zou dat verhaal er vandaag de dag uitzien?

Het verhaal van de verloren zoon is een van de mooiste gelijkenissen uit de Bijbel, aldus Wim Houtman. ‘Maar tegenwoordig lijkt me de kans groter dat het anders zou gaan. Dat die zoon zou zeggen: ‘Ik wil niet meer dat je zo boven op me zit.’