Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen
Overal om ons heen wordt op dit moment gediscussieerd over voetbal en de ethiek rondom grote toernooien. Het voetbalseizoen doet me denken aan een verhaal dat ik ooit hoorde. Er was een voetbalfan die een wedstrijd bijwoonde, zoals hij wel vaker deed. Daar zag hij hoe een voetballer een andere speler hard onderuithaalde. De blessure die daarvan het gevolg was, vond hij zo schokkend dat hij vanaf dat moment nooit meer naar een voetbalwedstrijd wilde gaan. Ik heb me vaak afgevraagd of hij dat dan niet ging missen.
Zijn reactie op dat incident is iets wat veel mensen weleens hebben ervaren: er kan iets gebeuren wat ons zo raakt dat we compleet van richting veranderen. Zo kan een overigens gezonde vriendschap eindigen door een klein misverstand. Of dat de beste reactie is, hangt af van diverse factoren. Niet iedereen heeft dezelfde tolerantiegrens. Er is geen universele wijsheid over hoeveel je als mens nog aankunt als je met risico’s of gevaren te maken hebt gehad.
Er is wel een bekend gezegde dat zegt: je moet het kind niet met het badwater weggooien. Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen. Onverwachte gebeurtenissen kunnen ons veel leren over risico’s en gevaren. Het is niet altijd makkelijk uit te maken of w..