2 december 2022 om 16:55
Thandi Soko, foto column
beeld Dick Vos

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Overal om ons heen wordt op dit moment gediscussieerd over voetbal en de ethiek rondom grote toernooien. Het voetbalseizoen doet me denken aan een verhaal dat ik ooit hoorde. Er was een voetbalfan die een wedstrijd bijwoonde, zoals hij wel vaker deed. Daar zag hij hoe een voetballer een andere speler hard onderuithaalde. De blessure die daarvan het gevolg was, vond hij zo schokkend dat hij vanaf dat moment nooit meer naar een voetbalwedstrijd wilde gaan. Ik heb me vaak afgevraagd of hij dat dan niet ging missen. 

Zijn reactie op dat incident is iets wat veel mensen weleens hebben ervaren: er kan iets gebeuren wat ons zo raakt dat we compleet van richting veranderen. Zo kan een overigens gezonde vriendschap eindigen door een klein misverstand. Of dat de beste reactie is, hangt af van diverse factoren. Niet iedereen heeft dezelfde tolerantiegrens. Er is geen universele wijsheid over hoeveel je als mens nog aankunt als je met risico’s of gevaren te maken hebt gehad.

Er is wel een bekend gezegde dat zegt: je moet het kind niet met het badwater weggooien. Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen. Onverwachte gebeurtenissen kunnen ons veel leren over risico’s en gevaren. Het is niet altijd makkelijk uit te maken of w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verrassend, een über-hippe boekwinkel in een Arnhemse volkswijk. Maar je voelt dat het schuurt

In de Arnhemse volkswijk Klarendal is een wonderlijke verschuiving gaande. Tussen huizen waar je de armoede aan afziet, ziet Hilbrand Rozema kunstboetieken, ateliers, restaurants en andere hangplekken verschijnen.

Afbeelding

Wie een huismus genoemd wordt, ervaart dat niet als compliment, maar een huismus-vriendin is juist heerlijk

Niemand wordt graag een huismus genoemd, maar wat is er erg aan? De huismus is altijd in de buurt en is bovendien heel sociaal. Beter een huismus als een vriendin dan een exotische vogel die je nooit ziet, schrijft Sophia Geuze.

Afbeelding

Het mooiste nieuws van de week: een kerkleider als vredesduif

Een kerkleider die gaat bemiddelen bij een koninklijke familievete, dat is nieuws waar Gerard ter Horst van opkijkt. 'Soms schrijnt het, de inzet van deze stille werkers in het Koninkrijk.'

Afbeelding

Ja, nergens anders ter wereld ligt zo veel nadruk op eigen vrijheid. Maar is dat het hele verhaal over Europa?

Is westers denken zaligmakend? 'Een bezoek aan de verre naaste kan ertoe leiden dat je de eigen Europese cultuur zowel meer gaat waarderen als relativeren', schrijft columnist Aad Kamsteeg.

Afbeelding

Waarom een privé-chauffeur voor de kardinaal? Dat moet het aartsbisdom Utrecht uitleggen

Een vacature voor privé-chauffeur en onlangs een dure opknapbeurt voor het aartsbisschoppelijk paleis. Terwijl kerken sluiten en parochies van geldnood omvallen. Wie legt het uit?

Afbeelding

Minachting voor christelijke zending? Het seculiere Europa wil Afrikanen nog steeds opvoeden

Ze zei het echt. D66-politica Samira Rafaela vindt dat we Afrikaanse landen moeten ‘opvoeden’ via de EU-handelscontracten. Waren we het kolonialisme niet voorbij?

Afbeelding

De opdracht om de geschiedenis niet te vergeten, betekent: volg dagelijks het nieuws, kijk het Journaal

Columnist Gerard ter Horst weet wat er anders moet: wie de geschiedenis niet wil vergeten, kan het beste dagelijks het nieuws volgen - kijk iedere dag het Journaal.

Afbeelding

Ik ben schuldig: ik heb drie - ja, drie! - kinderen op de wereld gezet

'Zolang jij nog kinderen baart, ga ik mijn afval niet eens scheiden', zei een vriendin tegen Rinke Verkerk. Maar zijn die drie kleintjes, met hun zachte handjes en nieuwsgierige ogen, echt onderdeel van het probleem?

Afbeelding

Ik was op een zwemexamen waar met geen woord over het examen werd gesproken

Alles wat neigde naar een test, waarvoor je ook kon zakken, werd weggemoffeld en toegedekt met grappen. En de toeschouwers werden door de badjuffrouw in het complot betrokken. George Harinck vond het nogal vervreemdend.