2 december 2022 om 01:32

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster. 

Dertien blauw-witte banen, horizontaal. En een grote rode rechthoek links, met een witte ster erin. Het is ook wel gek, even. Verder vlagt er niemand in de straat. Een buurman vraagt, nog net niet naar het voorhoofd wijzend: ‘Cuba?’ ‘Nee, buurman, het lijkt erop, maar dit is VRIJ PAPOEA!’ In Indonesië maakt het wel echt wat uit wat je buren denken. Daar ga je er de gevangenis voor in, of erger. Net als op Ambon, waarvan de vlag ook is verboden. West-Papoea is een grote pot met goud, dat trekt kwaad volk aan. Mijnbouw en houtkap gaan samen met het wegdrukken van de Papoea-cultuur, immigranten maken hen tot minderheid in eigen land. Papoea’s zijn zwart en veelal christen. Het evangelie is hun gebracht door missiepaters en zendelingen, same..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het kerkelijke avondmaal is geen actiemaal bij de A12, en dat laat zich ook op andere fronten gelden

Dominee Mark de Jager doet het toch maar niet: spreken bij de lokale ChistenUnie over het thema 'aan tafel'. Zoals hij ook vaststelt dat het kerkelijke avondmaal geen actiemaal bij de A12 kan zijn.

Afbeelding

Herstelacademies zijn van groot belang. Maar gaan ze de GGZ daadwerkelijk veranderen?

Het belang van herstelacademies kan nauwelijks overschat worden. De (h)erkenning en steun die mensen daar van elkaar ondervinden blijken krachtige elementen te zijn in hun herstelprocessen, schrijft docent Arie Hordijk.

Afbeelding

Mijn zoontje wijst mij elke ochtend weer op het vertrouwen dat we in de hemelse Vader mogen hebben

Zeven uur ’s ochtends. ‘Papa, papa!’, klinkt het. Soms geeft Roeland van Mourik een signaal dat hij zijn zoontje hoort, soms blijft hij stil. Als er echt iets aan de hand is, dán is hij binnen één tel bij hem.

Afbeelding

De hetze tegen de auteur Pim Lammers maakt kritiek op zijn werk bijna onmogelijk

Seksueel misbruik van kinderen is een ernstig kwaad. Alertheid is geboden. Kwalijke hetzes tegen een auteur die over misbruik schrijft, helpt de strijd tegen misbruik niet verder. Integendeel, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Rijkdom trekt ons allemaal aan, maar er zijn heel wat bijbelse vraagtekens bij te plaatsen

Als wij eerlijk zijn, kennen de meesten van ons de aantrekkingskracht van rijkdom aan den lijve. Het is niet gemakkelijk om aan de verlokking van meer en meer weerstand te bieden, schrijft bisschop Gerard de Korte.

Afbeelding

Nederland mag wel wat zuiniger zijn op het Fries: 'Veel Friezen analfabeet in hun eigen taal'

Wie zijn moedertaal goed spreekt, leert ook een tweede taal veel sneller. 60 procent van de inwoners van Friesland spreekt dagelijks Fries. Toch zijn veel Friezen analfabeet in hun eigen taal, schrijft Adrienne Simons.

Afbeelding

Bidden is niet alleen praten met God, maar ook luisteren naar God

Columnist John Hofwijks vroeg in zijn gebed veel aan God, maar vaak genoeg verhoorde God zijn gebed niet. ‘Achteraf ben ik blij dat God niet deed wat ik aan Hem vroeg’, legt hij uit.

Afbeelding

Plotseling zweeft er een lied door de tram: 'Zo blij, zo blij, want Jezus woo-hoont in mij'

Godsdienstdocent Maartje Kok zit in de trein en hoort twee kleuters zingen. Ze zingt met hen mee. 'Weet je wel dat Jezus leeft?' 'Alsof Jezus in die tram het kind weer in het midden zet en aanwijst: word zoals een kind.'

Afbeelding

Verrassend, een über-hippe boekwinkel in een Arnhemse volkswijk. Maar je voelt dat het schuurt

In de Arnhemse volkswijk Klarendal is een wonderlijke verschuiving gaande. Tussen huizen waar je de armoede aan afziet, ziet Hilbrand Rozema kunstboetieken, ateliers, restaurants en andere hangplekken verschijnen.