2 december 2022 om 13:57
Amersfoort, 24 april 2019. Rinke Verkerk, columnist.
beeld Dick Vos

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Op de Beestenmarkt stond een Volkswagen Golf met de wielen over de streep van het laatste vrije parkeervak. De eigenaar was natuurlijk geen velden of wegen te bekennen. Zoiets kan ik persoonlijk opvatten. Alsof de bestuurder van dat voertuig mij te slim af is geweest. Door hier eerder te zijn dan ik, door niet aan mij te denken, dat voertuig breeduit op het pleintje te draperen en ongestoord verder te gaan met zijn dag terwijl ik rondjes moet rijden door de stad.

Rivaliteit voelde ik. Ik moest en zou mijn auto tóch in dat vak proppen. Na een aantal pogingen - mijn spiegels waren ingeklapt, de parkeersensoren schor geloeid - lukte het. Alleen de deur kon niet meer open. Ik probeerde het links, ik probeerde het rechts, het enige dat door de kier paste was het bovenste gedeelte van mijn hand; tot daar waar de vingers overgaan in de handrug.

Ik voelde me goed - het lukte toch maar mooi - maar ook een beetje gek. Want ik zat nu opgesloten in mijn eigen Toyota Verso. Tot ik in de ogen van mijn dochter (3) keek. Zij sloeg mij met grote interesse gade zonder enige twijfel aan de noodzaak van mijn handelen. Dat is zo mooi aan kinderen: Al zou ik mijn auto op zijn kop in de gracht zetten, zo lang ik doe of ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De lof voor Segers is huiswerk voor journalisten. 'Praten over christelijke politiek als folklore'

Journalisten die verveeld de politiek duiden, dat heeft een keerzijde, vindt socioloog Wim Dekker. 'Het haalt de angel uit de politiek. Het gaat niet meer over recht of gerechtigheid maar over kleinmenselijk geneuzel.'

Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.

Afbeelding

Ik ben een deugniet, hoog tijd om dat maar eens een keer ruiterlijk toe te geven

In deze wereld waarin alle mensen lijken te deugen is het hoog tijd voor een stevig tegengeluid, vindt Roeland van Mourik. Diep in hem herbergt zich namelijk een enorme aso.

Afbeelding

Zij heeft gezoend met een ander, hoe herstellen we het vertrouwen?

Ze vertelt dat ze een jaar geleden wat met een collega heeft gehad. Daarom slaapt ze nu meer dan een half jaar op de logeerkamer, schrijft Feniks de la Fosse over een vrouw die in haar praktijk om advies vraagt.

Afbeelding

Accepteer de positie van de kerk in het moderne Nederland, schreef hij aan zijn vriend

Een kerk die helder is in haar boodschap en rijk in haar liturgie strekt zich uit naar mensen die de leegheid van de geschiedenis ervaren. Bart Jan Spruyt verbindt het werk van W. Aalders met dat van Dirk de Wachter.

Afbeelding

Praat over de kerk als een wereldwijde beweging, dat zet haar in een ander licht

De kerk heeft een imagoprobleem, weet dominee Almatine Leene. Het helpt om de kerk als een wereldwijde beweging neer te zetten. En dus niet alleen als de gemeente in de buurt waar je op zondag naartoe kunt gaan.

Afbeelding

De deuren naar de Nederlandse samenleving zijn zwaar. Je moet flink kunnen duwen

Een klein beetje verscholen in hun hidjab zitten twee Afghaanse zusjes tegenover Carien Heinhuis. ‘Hun huid is bleek en hun gezicht uitdrukkingsloos. Geen hoopvol begin.’

Afbeelding

De verloren zoon, hoe zou dat verhaal er vandaag de dag uitzien?

Het verhaal van de verloren zoon is een van de mooiste gelijkenissen uit de Bijbel, aldus Wim Houtman. ‘Maar tegenwoordig lijkt me de kans groter dat het anders zou gaan. Dat die zoon zou zeggen: ‘Ik wil niet meer dat je zo boven op me zit.’

Afbeelding

Het is prachtig nieuws dat steeds meer bibliotheken hun boetes afschaffen

Voor ouders met een beperkt budget vormen bibliotheekboeken een onberekenbare kostenpost zolang er boetes worden gehanteerd: fnuikend als je weinig te besteden hebt. Goed dat er bibliotheken zijn die deze dreiging uit de lucht halen, schrijft Reina Wiskerke.