29 november 2022 om 10:00
De buurt Moerwijk bestaat voornamelijk uit slecht geïsoleerde sociale huurwoningen voor mensen met de laagste inkomens van Den Haag.
beeld anp / Laurens van Putten

Armoede zou niet hoeven in een land als Nederland? Het gebeurt júist in een land als Nederland

De energiecrisis slaat hard toe in Moerwijk, de naoorlogse buurt waar ik woon en werk. De wijk bestaat voornamelijk uit slecht geïsoleerde sociale huurwoningen voor mensen met de laagste inkomens van Den Haag. Doorwaaiwoningen, waarvan het verduurzamen lang geen prioriteit had bij de woningcorporaties. Hier wonen mensen die ons alles kunnen leren over hoe je energiezuinig leeft en goedkoop boodschappen doet, omdat ze dat ook voor de grote prijsstijgingen van energie en levensonderhoud al genoodzaakt waren te doen. 

Want crisis is hier niets nieuws: al jaren zitten mensen gevangen in armoede, stress en schulden. Wanneer ik hierover vertel op plekken elders in het land, vallen de reacties grofweg in twee categorieën uiteen. 

De eerste is er een van verbazing. ‘Nooit geweten dat er ook in Nederland zo veel mensen niet eens genoeg geld hebben om eten te kopen, dat mensen niet naar de dokter gaan omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Dat zou toch niet hoeven in een rijk land als Nederland?’ De tweede is die van scepsis en wantrouwen: Die mensen die naar de voedselbank komen, staan vervolgens gewoon buiten te roken, hoezo hebben ze daar dan wel geld voor? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe foute praatjes op de NOS-sportredactie mij aan het denken zetten over de christelijke seksuele moraal

Zijn christenen geobsedeerd door seks, zoals een ND-podcast onlangs suggereerde? Pas op dat gesprekken over seks en geloof niet gevoerd worden aan de hand van karikaturen, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Wat doen jongeren als vader Jakob levensecht voor hen staat? Kiezen ze voor waarheid of leugen?

Er liggen voor ouders, docenten en jeugdwerkers talloze kansen om jonge mensen spelenderwijs te vormen, schrijft jongerenwerker Corjan Matsinger. 'Wat als we in de religieuze vorming nu eens alles op het spel zetten?'

Afbeelding

Indiërs denken vanuit de gemeenschap, Nederlanders vanuit het individu

Vorige week kwam mijn schoonfamilie langs … met z’n veertienen, schrijft columnist Paulien Vervoorn. Ze vroeg aan haar Indiase vriendin hoe zoiets wordt afgesproken. Wat bleek: Familierelaties functioneren in India zo anders dan in Nederland.

Afbeelding

Als de predikant zijn hobby zou vertalen naar de kerkdienst, komt er dan een volière of gaan we gymnastieken?

Veel diensten in de PKN beginnen met huishoudelijke mededelingen; zondags gekleed er naar toe is er ook niet bij. Is de kerkdienst nog wel heilig, vraagt columnist Klaas Vos zich af.

Afbeelding

Stop met het ieder voor zich kwartetten met theologie: er zijn dringend nieuwe voorgangers nodig

Vrijwel alle theologische instellingen trekken maar moeilijk nieuwe studenten aan. En dat terwijl theologisch gevormde mensen hard nodig zijn, omdat steeds meer voorgangers met pensioen gaan, schrijft Koert van Bekkum.

Afbeelding

Bij alle politieke ophef is er altijd nog de lange adem van de geschiedenis. Dat relativeert een hoop

Het is symbolisch dat Romeinse vondsten uitgerekend in de oude ABN AMRO liggen, een van de vele banken die eerdaags nog 10 procent aan waarde verloren door een crisis bij Credit Suisse, schrijft Hilbrand Rozema.

Afbeelding

Zijn mensen verleerd afstand te houden? Dat was voor de anderhalve-meter-maatschappij ook gebruikelijk

Scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter sinds corona. Sophia Geuze vreest dat zij niet de enige zijn die zich anders zijn gedragen na corona. Ze merkt dat er meer is veranderd.

Afbeelding

Beeldschermen en oordopjes sluiten reizigers van elkaar af, tot zich iets voordoet dat de situatie omdraait

Ergens voelt Sahar Noor zich medeplichtig aan de verzuchtingen van haar medereiziger. Ze pakt haar laptop, opent die en begint als een bezetene haar mijmeringen op te tekenen.

Afbeelding

Ongenoegen als een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'

De verkiezingsuitslag voelt voor columnist Gerard ter Horst als een slechte afdronk. Pas op voor ongenoegen, het is een zwarte wolk. 'Wees de verandering die je wilt zien in de wereld'.