26 november 2022 om 17:30

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Het jaar is nog niet om, maar ik denk dat ik mijn woord van 2022 al gevonden heb: de-escalatie. En het kan geen kwaad er juist voorafgaand aan december, de escalatiemaand bij uitstek, wat over te schrijven. In het woordenboek wordt het woord vertaald met: getrapte vermindering. Zelf vind ik het vooral een doortrapte vermindering, want in mijn persoonlijke vertaling zie ik het meer als: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt. En dan heb je direct de kerntaak van het dagelijks leven in ons gezinshuis te pakken. 

Nu was ik al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken. Want wie van nature (of door omstandigheden) conflictmijdend is, heeft vaak een bijzondere scanfunctie in z’n hoofd, waarmee smeulende vuurtjes al in een zeer vroeg stadium worden opgemerkt. Die voelt de sfeer en schat het gevaar in. Dat was ooit nodig om te overleven, en kan een nuttig instrument worden voor het de-escaleren van conflictsituaties. Het is nu eenmaal makkelijker een smeulend vuurtje te stoppen dan een vuurzee te bedwingen. 

met een stoel boven je hoofd

De eerste de-escalatie actie die ik mij uit mijn werkzame leven herinner, dateert van mijn beginjaren in het speciaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ik ben schuldig: ik heb drie - ja, drie! - kinderen op de wereld gezet

'Zolang jij nog kinderen baart, ga ik mijn afval niet eens scheiden', zei een vriendin tegen Rinke Verkerk. Maar zijn die drie kleintjes, met hun zachte handjes en nieuwsgierige ogen, echt onderdeel van het probleem?

Afbeelding

Ik was op een zwemexamen waar met geen woord over het examen werd gesproken

Alles wat neigde naar een test, waarvoor je ook kon zakken, werd weggemoffeld en toegedekt met grappen. En de toeschouwers werden door de badjuffrouw in het complot betrokken. George Harinck vond het nogal vervreemdend.

Afbeelding

De respectvolle reactie van Sylvana Simons op excuses van Rutte maakte mij beschaamd. Over mijzelf

Ik was geneigd om Sylvana Simons in te schatten als aanschurkend tegen de radicalistas, schrijft Govert Buijs. Maar kijk eens hoe zij reageerde op de slavernij-excuses van Rutte! Ze betuigde respect. En daar zat ik dan.

Afbeelding

Ida Gerhardt, met de klassieke vorm van haar poëzie, zegt mij veel meer dan de meeste moderne dichters

De klassieke poëzie van Ida Gerhardt zegt columnist Hans Werkman meer dan de meeste moderne dichters. Haar Verzamelde Gedichten houdt hij zijn leven lang.

Afbeelding

Nederlandse militairen leren Oekraïners schieten: vrijheid en democratie staan op het spel

'Mijn Poolse moeder Irene wilde direct naar Oekraïne vertrekken, om zelf tegen de Russen te vechten', vertelt de Nederlandse militair Elisabeth. ‘Maar zij is bijna 90. Ik kon haar nog net tegenhouden.’

Afbeelding

'In deze plaats zal Ik vrede geven', staat er op een tot wooncomplex omgebouwd kerkgebouw in Bussum

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meldde dat steeds meer kerken een andere functie hebben of dat daar naar wordt gezocht. In zijn woonplaats Bussum ligt dit nieuws letterlijk op straat, weet Roeland van Mourik.

Afbeelding

Heb je verliefdheid nodig voor een relatie? Een relatie is niet alleen maar gevoel

Wie ooit verliefd is geweest, zal toegeven dat het best een fijne toestand is. Toch wordt er te veel waarde gehecht aan de eis dat er verliefdheid moet zijn voor een relatie succesvol kan zijn, schrijft Cocky Drost.

Afbeelding

Moeilijke ademhaling, huilende benen - als doodgaan eenzaam en pijnlijk en eng aanvoelt

Vandaag had ze een gesprek met de huisarts, ze wilde vragen hoe zo'n palliatieve sedatie eraan toe zou gaan. Ze wilde vooral weten wannéér ze daarmee kon beginnen zegt ze tegen Julia ter Beek.

Afbeelding

Minister kondigt af dat herten in de natuur horen rond te lopen. Ik schoot meteen vol

Minister Piet Adema maakt een einde aan hertenkampen. Hij vindt dat herten in de natuur horen rond te lopen. André Zwartbol schoot meteen vol en rende naar de doos met tissues. ‘Dat ik dit nog mag meemaken.’