26 november 2022 om 17:30

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Het jaar is nog niet om, maar ik denk dat ik mijn woord van 2022 al gevonden heb: de-escalatie. En het kan geen kwaad er juist voorafgaand aan december, de escalatiemaand bij uitstek, wat over te schrijven. In het woordenboek wordt het woord vertaald met: getrapte vermindering. Zelf vind ik het vooral een doortrapte vermindering, want in mijn persoonlijke vertaling zie ik het meer als: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt. En dan heb je direct de kerntaak van het dagelijks leven in ons gezinshuis te pakken. 

Nu was ik al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken. Want wie van nature (of door omstandigheden) conflictmijdend is, heeft vaak een bijzondere scanfunctie in z’n hoofd, waarmee smeulende vuurtjes al in een zeer vroeg stadium worden opgemerkt. Die voelt de sfeer en schat het gevaar in. Dat was ooit nodig om te overleven, en kan een nuttig instrument worden voor het de-escaleren van conflictsituaties. Het is nu eenmaal makkelijker een smeulend vuurtje te stoppen dan een vuurzee te bedwingen. 

met een stoel boven je hoofd

De eerste de-escalatie actie die ik mij uit mijn werkzame leven herinner, dateert van mijn beginjaren in het speciaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Herstelacademies zijn van groot belang. Maar gaan ze de GGZ daadwerkelijk veranderen?

Het belang van herstelacademies kan nauwelijks overschat worden. De (h)erkenning en steun die mensen daar van elkaar ondervinden blijken krachtige elementen te zijn in hun herstelprocessen, schrijft docent Arie Hordijk.

Afbeelding

Mijn zoontje wijst mij elke ochtend weer op het vertrouwen dat we in de hemelse Vader mogen hebben

Zeven uur ’s ochtends. ‘Papa, papa!’, klinkt het. Soms geeft Roeland van Mourik een signaal dat hij zijn zoontje hoort, soms blijft hij stil. Als er echt iets aan de hand is, dán is hij binnen één tel bij hem.

Afbeelding

De hetze tegen de auteur Pim Lammers maakt kritiek op zijn werk bijna onmogelijk

Seksueel misbruik van kinderen is een ernstig kwaad. Alertheid is geboden. Kwalijke hetzes tegen een auteur die over misbruik schrijft, helpt de strijd tegen misbruik niet verder. Integendeel, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Rijkdom trekt ons allemaal aan, maar er zijn heel wat bijbelse vraagtekens bij te plaatsen

Als wij eerlijk zijn, kennen de meesten van ons de aantrekkingskracht van rijkdom aan den lijve. Het is niet gemakkelijk om aan de verlokking van meer en meer weerstand te bieden, schrijft bisschop Gerard de Korte.

Afbeelding

Nederland mag wel wat zuiniger zijn op het Fries: 'Veel Friezen analfabeet in hun eigen taal'

Wie zijn moedertaal goed spreekt, leert ook een tweede taal veel sneller. 60 procent van de inwoners van Friesland spreekt dagelijks Fries. Toch zijn veel Friezen analfabeet in hun eigen taal, schrijft Adrienne Simons.

Afbeelding

Bidden is niet alleen praten met God, maar ook luisteren naar God

Columnist John Hofwijks vroeg in zijn gebed veel aan God, maar vaak genoeg verhoorde God zijn gebed niet. ‘Achteraf ben ik blij dat God niet deed wat ik aan Hem vroeg’, legt hij uit.

Afbeelding

Plotseling zweeft er een lied door de tram: 'Zo blij, zo blij, want Jezus woo-hoont in mij'

Godsdienstdocent Maartje Kok zit in de trein en hoort twee kleuters zingen. Ze zingt met hen mee. 'Weet je wel dat Jezus leeft?' 'Alsof Jezus in die tram het kind weer in het midden zet en aanwijst: word zoals een kind.'

Afbeelding

Verrassend, een über-hippe boekwinkel in een Arnhemse volkswijk. Maar je voelt dat het schuurt

In de Arnhemse volkswijk Klarendal is een wonderlijke verschuiving gaande. Tussen huizen waar je de armoede aan afziet, ziet Hilbrand Rozema kunstboetieken, ateliers, restaurants en andere hangplekken verschijnen.

Afbeelding

Wie een huismus genoemd wordt, ervaart dat niet als compliment, maar een huismus-vriendin is juist heerlijk

Niemand wordt graag een huismus genoemd, maar wat is er erg aan? De huismus is altijd in de buurt en is bovendien heel sociaal. Beter een huismus als een vriendin dan een exotische vogel die je nooit ziet, schrijft Sophia Geuze.