24 november 2022 om 11:15
Almatine Leene
beeld Dick Vos

Is iets pas goed als het schuurt? Schuren om te schuren lijkt me een vreemd principe

Qatar schuurt, acties van klimaatactivisten ook, theologie moet schuren en een goede vriendschap kan ook niet zonder schurende kant. De uitspraak dat iets of iemand moet schuren hoor en lees ik de afgelopen tijd regelmatig. Dat kan het beeld oproepen dat iets pas goed is als het schuurt. En juist die gedachte schuurt bij mij, want schuren om te schuren lijkt me een vreemd principe. Dan gaat het niet meer om de inhoud maar staat provocatie centraal. Immers, je krijgt aandacht als je iets roept dat ongehoord is of anders is. En laat dat nu juist passen bij de tijd en context waarin we leven. Maar waarom schuurt iets of willen we zo graag dat iets (en wat dan precies) schuurt?

Een reden die ik om mij heen hoor is dat mensen te veel een aai over de bol zouden krijgen en wel eens wat meer geconfronteerd mogen worden met bijvoorbeeld zondebesef. In een tijd van individualisme en consumentisme zou dat hard nodig zijn. Maar de praktijk is vaak dat een confrontatie een tegenovergesteld effect heeft en tot verwijdering kan leiden in plaats van gesprek. Dat heeft dan weer alles te maken met een tijd van individualisme en consumentisme. Wat voor de een schuurt, schuurt voor de ander niet.

En dat wat schuurt kan interessant genoeg ook comfortabel voelen. Als je gewend bent aan een kritische omgeving en je je daar prettig bij voelt en dat verandert, kan schuren fijn zijn. Secularisatie, individualisme en consumentisme zij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’