24 november 2022 om 15:04
Cocky Drost
beeld ND

Neem je hart voor lief, maar dat betekent niet dat je het altijd moet volgen

‘Follow your heart’ staat er in semi-sierlijke letters op het raam van een winkeltje dat ik passeer. Meteen heb ik spijt dat ik het heb gelezen, omdat ik weet dat ik me er over zal gaan opwinden. Alsof ‘je hart volgen’ altijd het beste is. Weet je hoeveel gezinnen er ontwricht zijn door mensen die hun ‘heart followden’? Hoeveel eenzamen er zijn door mensen die het volgen van hun hart gebruikten als excuus om schaamteloos egoïstisch te mogen zijn?

Follow your heart me hol, denk ik in een allesbehalve sierlijk lettertype.

Mijn hart en ik hebben niet altijd een goede relatie gehad. Ik vond mijn hart maar slappe hap. Als ik bang was, terwijl iedereen tegen me zei dat dat nergens voor nodig was. Als ik verdrietig was, maar me alleen maar gelukkig wilde voelen. Als ik mateloos blij was en mezelf corrigeerde om mijn uitbundigheid. ‘Dat moet je niet voelen,’ foeterde ik dan tegen mijn hart. 

Of ik overschreeuwde het, zodat ik mijn angst niet hoorde. Het laatste wat ik zou durven was het volgen van mijn hart. Wie weet welke vreselijke gedachten en verlangens er naar boven zouden komen? Of in welke angstige idioterie ik terecht zou komen? Ik vertrouwde mijn eigen hart niet en daarom probeerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’