24 november 2022 om 12:00

Ik blijf mijn kinderen van alles geven, ondertussen weet ik dat er ook voor mij wordt gezorgd

Een van de mooie dingen van kind zijn lijkt mij dat er elke dag voor je gezorgd wordt. Je kleren liggen klaar, je wordt naar school gebracht, je krijgt drie keer per dag heerlijk te eten en er is geregeld een tussendoortje, je wordt naar bed gebracht, je mag mee met leuke uitstapjes, je hebt elke dag een lekkere warme pyjama, je wordt voorgelezen, je hebt een dak boven je hoofd, je wordt weggebracht om ergens te logeren. Heerlijk onbezorgd allemaal. Ik kijk er met veel plezier naar hoe intens kinderen hiervan kunnen genieten.

Dat kinderlijk vertrouwen kan ik als volwassene regelmatig ook zomaar weer kwijtraken. Dan denk ik dat ik het allemaal zelf moet fiksen in het leven. En dat is natuurlijk ook zo, want wie legt mijn kleren klaar, wie leest mij voor en van wie krijg ik een warme pyjama? Dat doe ik allemaal zelf. 

Mijn generatie is gemarineerd in het zelf doen, en als we niet oppassen leggen we dat juk ook weer aan onze kinderen op. Terwijl juist de kiem van het kunnen ontvangen in de kindertijd wordt gelegd. Daarom blijf ik mijn kinderen graag van alles geven en ondertussen weet ik dat er ook voor mij wordt gezorgd, want ik leef, en dat elke dag te mogen ontvangen is al een cadeau van jewelste.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’