19 november 2022 om 03:23

Zegnaj prywatnosci

Februari 2021. In het Home Shop Center van Albert Heijn in Bleiswijk neemt de spanning toe: steeds meer magazijnmedewerkers – vooral arbeidsmigranten – testen positief op corona. Een arbodienst wordt ingeschakeld om op locatie sneltesten uit te voeren, zodat zieke medewerkers snel worden opgespoord. De drie partijen stellen samen een protocol op om het besmettingsrisico te verkleinen en de bron op te sporen. Het beschrijft stap voor stap wat er gebeurt op een testdag. Een van die stappen is het inschrijven van de medewerkers die komen testen. Hun privacy wordt gewaarborgd: bij de communicatie mag geen derde persoon, zoals een tolk, aanwezig zijn. Maar hoe los je dan de taalbarrière tussen Nederlandse testmedewerkers en Poolse arbeidsmigranten op? Het protocol heeft de oplossing: Google Translate!

Cynisch genoeg is dat nu juist géén oplossing. Wie Google gebruikt, geeft het bedrijf namelijk veel ruimte om de gegevens die je deelt voor eigen gewin te gebruiken. Er kijkt weliswaar geen mens naar die gegevens, maar dat maakt niet uit: ze belanden toch in handen van de datamoloch. Daardoor kunnen er zomaar persoonlijke en medische gegevens van nietsvermoedende medewerkers bij Google zijn beland. En laten dat nu net de gegevens zijn die volgens de AVG extra goed beschermd moeten worden. Zeg dus maar ‘dag’ tegen die vermeende privacy. Of, in de woorden van Google Translate: ‘Zegnaj prywatnosci’!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij herdenkingen helpt het mij te denken aan één naam in het bijzonder en die te koesteren

Hij dook onder in Lunteren, Bernhard Hellmann uit Wenen, maar overleefde de oorlog niet. Hij was bevriend met Konrad Lorenz, de latere Nobelprijswinnaar. Ooit bouwden ze samen aquaria.

Afbeelding

Als er in de kerk geen ruimte voor twijfel is, waar moeten zoekers dan naar toe?

Ga je er in de kerk vanuit dat de mensen om je heen hetzelfde geloven als jij? Misschien is het verstandiger het eens te vragen. Want niet iedereen in de kerk is altijd even gelovig of gelooft. Dat mag, juist in de kerk.

Afbeelding

De Taliban beweren de 'ware' uitleg van de sharia in te voeren - waarom geldt die dan niet voor hun eigen dochters?

Er is weinig hoop voor Afghanistan, nu vrouwen er in afzondering moeten leven en niet naar school mogen. Maar waarom zitten dochters van de Afghaanse regeringswoordvoerder wél op school, in Qatar?, vraagt Sahar Noor.

Afbeelding

We zijn verleerd te vechten voor democratie en we zijn decadent geworden

Dat er gevochten moet worden om een democratie te verdedigen, was eerder onvoorstelbaar voor de meeste generaties in Europa, schrijft Henk den Uijl.

Afbeelding

Koffie met twee Russen. 'Ik check nog even of ik wel de goede zin uit mijn geheugen viste. Gods zegen, toch?'

In een koffietentje in India heeft Paulien Vervoorn een bijzondere ontmoeting met een Russisch stel. 'Wij wonen in Moskou en merken niks. Maar het woord oorlog mogen we niet noemen, want volgens de media ís er geen oorlog'

Afbeelding

Het woelen van de geschiedenis verandert de blik van Nederlanders op de Holocaust

Reina Wiskerke verlangt geregeld naar een toestand waarin de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust onaangetaste ijkpunten zijn voor moreel handelen. Maar heimwee naar het verleden helpt niet verder.

Afbeelding

Wie er in het voetbalstadion zitten? Kinderzieltjes met 'daddy issues'

Voetbal is emotie. Dat ervaart Rinke Verkerk als ze het tafereeltje voor de tv beziet. Job, haar man, zit vol in de wedstrijd; dan is hij boos, onbereikbaar en dan extatisch. De kinderen kijken hem verbaasd aan: wie is deze man?

Afbeelding

De lof voor Segers is huiswerk voor journalisten. 'Praten over christelijke politiek als folklore'

Journalisten die verveeld de politiek duiden, dat heeft een keerzijde, vindt socioloog Wim Dekker. 'Het haalt de angel uit de politiek. Het gaat niet meer over recht of gerechtigheid maar over kleinmenselijk geneuzel.'

Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.